10 tips til at få dit barn til at være kreativ

Denne artikel er sponsoreret

Jeg læste på et tidspunkt på JuniorBusiness facebookside, at flere drengemødre efterlyste tips til at få jeres drenge til at sidde stille, og fordybe sig i noget – eller være mere interesseret i at være kreativ.

Nu er jeg på ingen måde ekspert i området, men mine to drenge på 4 og 7 år bruger næsten dagligt lige så meget tid på at være kreative, som de bruger på de vilde lege. Så derfor vil jeg komme med mit bud på jeres ønske. Måske virker det, måske har du andre erfaringer, der virker bedre? Del dem meget gerne i kommentarfeltet.

1. Børn kopierer voksne
Kig på hvor meget tid du selv bruger på at være kreativ. Interesserer det dig overhovedet ikke, bliver det måske svært at overbevise dit barn om, at det er fedt at være kreativ. Det er fuldstændig lige meget hvor pænt det, du laver, bliver. Bare du har det sjovt med det.

Mangler du inspiration er youtube er fantastisk sted at lære sig selv nye tricks. Der er how-to-videoer om stort set alt.

Giv dig tid til at deltage i aktiviteten sammen med dit barn. Hvis han har svært ved at sidde stille og tegne, så kan du ikke forvente, at et stykke papir og nogle tusser er nok til at inspirere ham, uden du selv deltager.

Men lav også noget krea uden du fra start beder dit barn om at deltage. Ofte vil deres nysgerrighed opsnuse hvad du laver, og så vil han sikkert også gerne prøve det.

2. Prøv forskellige ting
De klassiske “stillelege” som perleplader, tegne, male, modellervoks og trylledej. Men også playmais er virkelig et hit herhjemme. I kan desuden dryppe stearinlys i en skål vand, klistre ting fra naturen på et lærred, lave elastikarmbånd eller tusindvis af andre ting. Det kan også være at det er aktivitetsbøger, hvor barnet kan lære at skrive bogstaver og tal, der mere falder i dit barns smag.

Der er et hav af muligheder. Det vigtigste er, at dit barn får en succesoplevelse ud af det. Også selvom det måske er svært i starten.

PlayMais_BASIC_1000_20101209
Playmais kan bl.a. købes hos Sundleg.dk

3. Skab en hyggelig stemning
Sluk for tv’et, sæt noget hyggeligt musik på anlægget, tænd nogle levende lys på bordet og en lille skål med lidt snacks. Er dit barn et madøre, der ikke kan efterlade en skål slik før den er totalt udryddet, så undlad at sætte snacks på bordet.

4. Gå på kompromis med resultatet
Mine drenge elsker blandt andet at tegne. Men det er yderst sjældent, at de gider farvelægge deres tegninger. De vil gerne farvelægge tegninger, vi har printet ud fra nettet eller fra en malebog. Men deres egne tegninger er en sjældenhed, at de bliver farvelagt.

Så selvom jeg ofte spørger om deres tegning ikke skal farvelægges, så accepterer jeg også når de siger nej. Ligesom jeg (i hvert fald forsøger) at acceptere at de krøller deres fine tegning sammen, fordi det skal være en kikkert!

5. Stil redskaberne til rådighed
Nok en af de vigtigste punkter, i hvert fald for mine drenge. Gå på kompromis med den perfekte indretning, og stil alle kreatingene inden for ungernes syn i det rum de opholder sig mest i. Herhjemme er det stuen. Vi havde derfor i flere år en reol hvor tusser, papir, fjer, glimmer, perler og alt hvad der ellers hører til stod fremme. Det var for det første nemt for drengene at få fat i. For det andet sprang det lige i øjnene på dem, når de sad og kedede sig og dermed gik de automatisk hen for at finde på noget fra hylden at lave. Et skab med glaslåge kan også bruges (så kan du også sætte børnesikring på, hvis junior ikke er helt stor nok til at tage tingene frem selv).

tusser
Træklods kan købes MED og UDEN tusser hos LirumLarumLeg.dk

Det skal ikke pakkes væk i kasser med låg. Helst i gennemsigtige ting som plastikkasser og opbevaringskrukker. Nu hvor det er naturligt for mine drenge at gå over og hente det, så har vi gemt det lidt af vejen i nogle skuffer herhjemme. Men det er stadig nemt for drengene at finde lige det de skal bruge. Og min ældste var fyldt 6 år før vi kom dertil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Accepter barnets interesser
Måske er dit barn ganske enkelt ikke typen, der gider at sidde stille og være kreativ. Så findes der heldigvis masser af andre måder, han kan være kreativ på. Måske skal i ud i fars værksted, og finde hammer og søm frem. Eller måske skal I en tur i skoven og bygge en fed hule. Det kan også være, at det er i køkkenet dit barn vil have det bedst. Lad ham slå sig løs i køkkenet, hvor du selv holder dig en smule i baggrunden (med opsyn af skarpe knive og varme fade, selvfølgelig).

Eller lad ham låne din mobil til at filme sin egen film. Som du så kan hjælpe med at lave færdig i f.eks Windows moviemaker. Det er nemt og han vil have det super sjovt med at lave den. Der er masser af forskellige måder at være kreativ på.

LEGO Movie Maker er sjov og hem for børn self at finde ud af (obs: Din mobil/tablet bliver fyldt med tunge film…). Der findes et utal af apps til at lave film. Søg på “movie maker” i app store eller Google Play.

lego movie maker

7. Inddrag barnets helte
Hvem er dit barn fan af? En superhelt eller måske nogen fra Ramasjang? Når du laver noget kreativt sammen med dit barn, kan det give ham blod på tanden, hvis det omhandler noget eller nogen, han er fan af. F.eks en perleplade, en tegning eller andet. Er han fan af superhelte, så kan I f.eks. Bruge gamle mælkekartoner til at lave seje våben osv, som passer til en bestemt superhelt. Vi har selv lavet thors hammer, Catain America’s skjold osv.

superhelte hama
Har du et login til Pinterest? Her er masser af inspiration. Søg på “hama” – så kommer der perleplader i massevis! Billedet her er fra Pinterest.

8. Tålmodighed
Lad være med at forvente, at han vil være med i timevis lige fra starten. Men alt efter alder, kan du gøre det klart, at nu laver I lige dette her færdigt, før han kan løbe rundt og lege med noget andet.

9. Lav gaver til familien
De fleste børn er ret stolte, når de giver en gave de selv har lavet. Forbered evt. Bedste på, at der er en tegning med kun 3 streger på, på vej i gave.

10. Fjern skyklapperne
Glem alt om kønsopdelte opgaver. Drenge vil også gerne lave armbånd, halskæder eller brodere. Ligesom pigerne også godt kan have det sjovt i fars værksted. Selvom mine drenge altid har været glade for at lave armbånd, er det først for nylig, at vi har købt de der loom bands. Udelukkende fordi jeg gik lidt med skyklapper, og tænke at det nok ikke faldt i deres interesse, da det er lidt tøset. Vi har nu købt en startpakke og jeg kunne ikke tage mere fejl. Drengene masseproducerer armbånd og halskæder dagligt – i så stor mængder, at man skulle tro det var til videresalg!

2014-10-21 17.31.20
TÆNK har testet: Populære gummibånd er fri for farlig kemi. Læs mere her.

Skrevet af Camilla Andersen
Læs også Camillas blog www.drenge-streger.dk

2017-06-17T04:41:19+00:00

Leave A Comment