Dit barn har brug for legetøj – men hvorfor?

Denne artikel er sponsoreret

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor børn har brug for legetøj? Der er mange forskellige fordele ved at anvende legetøj som barn, og i denne artikel vil du få en større indsigt i, hvorfor det er vigtigt, at barnet har noget at lege med. Barnet lærer nemlig både sig selv og omverdenen at kende igennem sin leg. Og det kan være vigtigt at huske på, når hele huset ligner én stor slagmark, fordi der ligger legetøj overalt.

Men i hvor stort omfang har børnene i grunden brug for alt det legetøj? Kan det undværes, eller erstattes af noget langt mere simpelt? Faktisk er legetøj en vigtig brik i dit barns udvikling, og små børn udvikler deres sanser gennem legetøjet. Derfor er ordet ’legetøj’ måske ikke den helt rette betegnelse, da det ikke handler om leg for de små børn, men i virkeligheden handler om at lære.

Leg styrker barnets udvikling

Et barn er nysgerrigt, da alt er nyt for det. Derfor er det vigtigt med legetøj, da ’legen’ handler om at finde ud af, hvordan verden hænger sammen. Hvis et barn taber noget på gulvet, så lærer det om tyngdekraften. På samme måde er det med legetøj. Når et barn ikke længere synes, at et stykke legetøj er interessant, er det typisk, fordi det har fundet ud af, hvordan det fungerer, og derfor ikke længere har noget at lære af det.

Det kan også ske, at et barn mister interessen for et stykke legetøj, men genfinder interessen igen efter noget tid. Det kan skyldes, at barnet har udviklet sig i mellemtiden og derfor har fundet nye måder at anvende legetøjet på, som kan føre til nye måder at lære at sanse og opleve verden og egen krop på. Derfor er det også forskellige fra barn til barn, hvilket legetøj der er spændende.

Legetøj til forskellige aldersgrupper

Det er typisk delt op i alder, hvor spædbørn egentlig bare har brug for at føle på legetøjet og lære at holde om det. Når de bliver mellem seks og ni måneder, så lærer barnet typisk at flytte legetøjet fra hånd til hånd. Store babyer på mellem ni og 13 måneder lærer ofte at kravle og stå, hvorfor det eksempelvis er en gåvogn, der hitter. Det skyldes, at man kan bruge både ben, arme og hænder på samme tid.

Senere begynder barnet at efterligne voksne, hvorfor legetøjet ofte skal ligne kopier af noget mere virkeligt. Det kan være en dukke, en actionman, legetøjsbil eller togbane. Man skal desuden ikke blive bekymret, hvis legen bliver lidt vildere, og legetøjet begynder at gå i stykker. Det er alt sammen en del af barnets udvikling, og det betyder, at barnet er ved at prøve grænser af – og derved også lære dem at kende.

Hvilket legetøj bør du købe?

Man bør altid vælge legetøj af god kvalitet, og mærkevarer er typisk en indikator på, at legetøjet er i orden. Så vil det samtidig kunne gå i arv til de yngre søskende. Vælg legetøj i forskellige materialer – både plastik- og trælegetøj. Der findes mange butikker, hvor man kan købe kvalitetslegetøj på nettet, og det er ofte billigere end i de fysiske butikker – se eksempelvis et stort udvalg af babylegetøj her.

Husk at tænke på alderen, når du vælger legetøj. Mange køber faktisk legetøj, der passer til ældre børn, og det er ikke altid en god idé, fordi man risikerer, at barnet ikke vil lege med det, fordi det simpelthen ikke er parat til det. Samtidig går barnet glip af legetøj, der kan styrke dets sanseudvikling.

 

2016-07-15T06:30:23+00:00

Leave A Comment