Gennembrud for digitale børnebøger på dansk

Denne artikel er sponsoreret

Der bliver talt meget om e-bøger, digitale bøger og elektroniske platforme til læsning af bøger. Har netop læst i Berlingske, at 2010 blev året, hvor digitale børnebøger fik sit gennembrud i Danmark. En spændende udvikling, som jeg vil følge på tæt hold i 2011. Nedenstående er citeret fra Berlingske Tidende.

En succesfuld start med digitale børnebøger
Gyldendal, Danmarks største forlag, lancerede i juni deres app, »Lyt & Læs«, 11 børnebogs­titler til iPhone og iPad med både klassikere og helt nye titler.

Det har været en succes. Salget af den digitale udgave af Cykelmyggen Egon har for eksempel været lige så stort som salget af papirudgaven af Flemming Quist Møllers klassiker, der udkom tilbage i 1967, og som siden er kommet i mange bog­udgaver, som tegnefilm og på lydbog.

Som applikation forenes bogens billeder og tekst med Martin Brygmanns oplæsning. Børnene kan selv læse eller vælge at høre oplæsningen, mens de bladrer gennem bogens billeder på skærmen.

– Flere af vores kunder fortæller, at deres børn nu lader fingeren glide henover papirbogens forside og forventer, at den skifter side, fordi de er vokset op med de digitale produkter og touchscreens, siger Gertrud Smith fra Gyldendal.

– Vi oplever, at der er en efterspørgsel – ikke mindst hos forældrene – efter produkter, der ikke er spil, og som ikke blinker med tusinde muligheder, men som i stedet genskaber den samme koncentration og opmærksomhed som højtlæsningen af papirbogen har skabt hos tidligere generationer.

Den digitale udgave af historierne, der blandt andet inkluderer klassikerne »Karius og Baktus«, »Palle alene i verden«, og »Mis med de blå øjne« samt Jakob Martin Strids nye børnebog »Mimbo Jimbo«, koster mellem 30 og 54 kr. Gyldendal forventer et stærkt stigende salg af både applikationer og e-bøger i 2011.

Pixibøger som app
Tendensen er det samme hos konkurrenten Lindhardt og Ringhof, der har børnebogsforlaget Carlsen. Her har man i november præsenteret pixibogsudgaven af H.C. Andersens eventyr, læst op af Sebastian Klein, som app til mobilen. Applikationen »H.C. Andersens eventyr« er gratis, og når man downloader den, følger »Fyrtøjet« med.

Det har over 25.000 kunder foreløbig gjort. Derudover kan man købe syv andre af H.C. Andersens eventyr for 24 kr. stykket.

– Vi er glade for den positive modtagelse, det her har fået. Vores erfaring er, at når man sælger en børnebog som app, skal man sørge for, at folk får noget andet og mere end i den trykte bog. Ellers går ideen tabt. Det har vi bl.a. forsøgt at gøre ved hjælp af lyde, f.eks. når man bladrer, siger Jakob Larsen, chef for Lindhardt og Ringhof digital, der forventer at lancere flere titler næste år.

Forlaget har eksporteret konceptet og er på vej med den digitale udgave af H.C. Andersens eventyr i både Norge, Kina, Tyskland og England.

Kari Sønsthagen, leder af Forfatterskolen for Børne­litteratur, er glad for den nye platform.

– Jeg tror bestemt, at de digitale børnebøger er fremtiden, men de vil ikke udkonkurrere almindelige bøger. Det er to helt forskellige oplevelser. Med de digitale børnebøger får man spiloplevelsen, og de er praktiske til bag­sædet. Jeg tror også, at de kan bidrage til at få flere drenge til at læse, fordi de ofte er fascineret af gadgets.

Kilde: Berlingske

Din mening
Hvilke børnebøger kunne du tænke dig digitaliseret? Har du downloadet en børnebog til dit barn? Hvilken? Og hvordan var modtagelsen/interessen hos dit barn? Giv dit besyv i kommentarfeltet tak!

[ad]
2017-06-17T04:47:33+00:00

Leave A Comment