Ghibli – Verdens bedste tegnefilmsstudio?!

Denne artikel er sponsoreret

Kender du Studio Ghibli?

Ikke?

Hvad med tegnefilm som “Chihiro og heksene”, “Min nabo Totoro”, “Kiki, den lille heks” eller “Det levende slot”?
Det er alle sammen Ghibli-tegnefilm, der er blevet vist herhjemme i Danmark i løbet af de sidste 10 år (men faktisk udkom “Min nabo Totoro” allerede i 1988 i Japan – de har bare været længe undervejs).

Hjemme hos os er vi fuldstændigt VILDE med alt hvad Ghibli producerer – og her taler vi altså både far, mor og børn!!

Studio Ghibli er et japansk animationsstudie, der producerer nogle virkeligt fantastiske og følelsesladede anime, som bliver rost i høje toner i hele verden!
Studiet blev grundlagt allerede i 1985, og styres med hård, men sikker hånd af den anerkendte instruktør Hayao Miyazaki, der bliver kaldt Japans svar på Disney. Han har været ansvarlig for langt de fleste af Ghibli’s film indtil nu, og hans “underskrift” på en Ghibli produktion er ensbetydende med succes – det er bare superhøj kvalitet!

Selskabets logo er taget fra det højt skattede skov-væsen “Totoro” i “Min nabo Totoro” – og man forstår hvorfor, når man har set filmen. Den stil, stemning og kunstneriske kvalitet, der gennemsyrer “Min nabo Totoro”, er også blevet kendetegnende for resten af Ghibli’s tegnefilm.

Her er vores favoritter:

“Min nabo Totoro”: De to søstre, Mei og Satsuki, flytter på landet med deres kærlige, men nogle gange også lidt distræte far, imens deres mor er på hospitalet.
Da den yngste pige, Mei, en dag udforsker skoven omkring sig, falder hun ned i et dybt hul i jorden, og vækker et af skovens fabeldyr, skovtrolden Totoro. Sammen med denne vidunderlige, flyvske og rare ’skovvogter’ begiver børnene sig ud på de mest fantastiske flyveture gennem og over skovene, bl.a. i den bløde, tolvbenede kattebus. Historien føles ægte, og beskriver smukt søskendekærlighed og samvær, afsavn og bekymring for moren, og det tætte forhold til faren og de fantastisk hjælpsomme naboer.

Køb Min nabo Totoro for kun 59 kr. hos cdon.dk

Spirited Away

“Chihiro og heksene”: Chihiro og hendes forældre er på vej til deres nye hjem, men da hendes far forsøger med en genvej, havner familien på en øde, mudret landevej. Som i et drømmesyn når de frem til en forladt forlystelsespark og en restaurant fyldt med mad, men uden gæster og personale.
Mens forældrene kaster sig over maden, fornemmer Chihiro at noget ikke er som det skal være, og som mørket falder på oplever hun til sin skræk, at området er fyldt med ånder og hendes forældre forheksede. Snart får hun hjælp af den mystiske dreng Haku i et overdådigt eventyr fyldt med spænding, sjov og mystisk uhygge.

“Kiki, den lille heks”: Den 13-årige Kiki, må – som familietraditionen foreskriver – bryde op fra de trygge, hjemlige forhold for at komme i lære som heks.
Med på kosteskaftet følger en talende kat, Jiji, der bliver vidne til pigens første vanskelige forsøg på at slå igennem i heksebranchen.
Når man befinder sig i en fremmed by uden erfaring, penge eller tag over hovedet, kan det nemlig være en svær sag at gøre karriere. En bager i nabolaget indkvarterer heldigvis Kiki, og hjælper hende i gang med en budtjeneste, hvor hendes kosteskaft kommer til at gøre nytte på mere uforudset manér.

Køb Kiki, den lille heks for kun 59 kr. hos cdon.dk

Howl's_moving_castle

I “Det levende slot” bliver den unge pige Sofie af en heks forvandlet til en 80-årig gammel dame(!) og på sin rejse for at få hævet forbandelsen havner hun på den smukke troldmand Hauru’s levende slot.
Her møder hun bl.a. ildånden Calcifer, der holder gang i slottets ildsted. Sofie og Calcifer aftaler, at hvis Sofie befrier ham fra hans kontrakt med Hauru, vil Calcifer til gengæld bryde forbandelsen over hende, så hun atter bliver sig selv.

Køb Det levende slot for kun 59 kr. hos cdon.dk

“Prinsesse Mononoke” er Hayao Miyazaki eventyrlige gennembrudsfilm.
Drengen Ashitaka er en ung kriger, der er blevet bidt og inficeret af et uhyrligt væsen, og den eneste mulighed for at blive rask er, at rejse østpå for at finde en kur.
Her lander han midt i en ødelæggende konflikt mellem et lille minesamfund og den omkringliggende skov, som har sit eget liv, og som med næb og kløer bekæmper de mennesker, der invaderer og ødelægger naturen.
Skovens forkæmper er Prinsesse Mononoke, en pige, som er opfostret af ulve og som er mere dyr end menneske, men som har et hjerte af guld.

Køb Prinsesse Mononoke for 169 kr. hos cdon.dk

‘Nausicaä – fra vindenes dal’ er historien om en ung prinsesse, der besidder flere sjældne talenter: Hun kan flyve på vinden. Og hun kan tale med dyrene. Hun får flittigt brug for disse evner, for syv dage af ild har på det nærmeste tilintetgjort verden, og tusind år senere bekriger menneskene stadig hinanden.
På randen af den forgiftede skov bor enorme, mærkeligedyr, som kan få ethvert væsen – selv en flyvende prinsesse som Nausicaá – til at syne lille og undselig i landskabet. Selv om menneskene råder over fantastiske flyvende apparater, vindkraftværker og krigsmaskiner er det kun gennem samarbejdsånd og altruisme, at kloden kan reddes!

“Laputa: Castle in the Sky” er en fantastisk fabel om en ung prinsesse, der kommer dalende ned fra himlen og lige i armene på den lige så unge Pazu. I en tidlig alder mistede Pazu sin far, men han har lært at tage vare på sig selv. En af de klareste erindringer Pazu har om sin far, er en historie om, hvordan faderen engang under en flyvetur stødte på en højst besynderlig sky, der gemte på det svævende slot Laputa. Historien om Laputa blev betragtet som det pure opspind, og ingen troede på Pazus fars eventyrhistorie.
Det går hurtigt op for Pazu, at pigen er nøglen til Laputa, og at hun kan vise ham vejen til den glemte borg. Sammen sætter de ud på et højtflyvende eventyr, stærkt forfulgt af luftpirater og en gal hærleder, der også er interesseret i at finde sandheden bag myten.

Herhjemme har vi (de voksne) lige set den sidste film fra Studio Ghibli “The Borrower Arietty”, der er en fortolkning af den engelske klassiske og prisvindende bogserie “Lånerne” af Mary Norton, fra 1952. Historien er henlagt til Japan, men er stadig fortryllende, og suuuuper smukt tegnet og fortalt!

The Borrower Arietty

“The Borrower Arietty” handler om pigen Arietty og hendes forældre, der er en familie af bittesmå mennesker, som bor under gulvet i et hus tilhørende normale mennesker. Lånerne overlever ved at “låne” glemte, tabte og bortkastede ting. Lånerfamilien har en streng aftale om at holde deres eksistens hemmelig for det store folk – et løfte, som lånerpigen Arrietty dog vælger at bryde, da hun møder drengen Shō, der ikke er helt som alle andre..

Ghibli har en fanside, hvor man ret nemt kan følge med i, når der kommer nye film (men de kommer selvfølgelig altid først på japansk og engelsk – vi må vente lidt længere på at få dem på dansk). Men er der masser af spændende læsning på Nausicaa.net.

Ellers er wikipedias Ghibli side et godt sted at få information – på dansk!

For hardcore fans (ligesom os) kan man jo drømme lidt om, at få mulighed for at komme over og besøge deres museum i Japan (i Mitaka, som er en forstad til Tokyo). Der kan man se helt unikke små tegnefilm, opleve reproduktioner af kulisserne til nogle af deres tegnefilm, se originale tegninger til filmene og meget mere. Vi drømmer stadig herhjemme….. nogen, der har prøvet det?? Skriv gerne en kommentar nedenfor!

Af Maria Fynsk Norup

2017-06-17T04:45:49+00:00

6 Comments

 1. Pernille 18. august 2011 at 10:17 - Reply

  Hjemme hos os er vi også meget meget glade for Ghibli-tegnefilmene, men vær opmærksom på, at det er ikke alle filmene, der er egnet for mindre børn – heller ikke selvom det “bare” er tegnefilm! Totoro og Kiki er et godt sted at starte – vores drenge på 3 og 6 år er begge ret vilde med dem. Jeg har ikke set “Laputa: Castle in the Sky” eller “The Borrower Arietty”, men de andre film på listen får mine unger i hvert fald ikke lov at se før om nogle år – de er simpelthen for uhyggelige (men en god oplevelse for større børn og voksne). Check evt. anbefalet minimumsalder på Scopes hjemmeside (søg på Ghibli).

  /Pernille

 2. Junette 18. august 2011 at 13:49 - Reply

  Herhjemme er min datter på 6 og jeg også pjattede med filmene!
  Vi har Totoro, Chihiro, Kiki og Det levende Slot som kan fås i en samlet æske til 100 kr. Derudover har vi Ponyo og Porco Rosso.
  Chihiro og Det levende Slot var helt klart for uhyggelige, da vi startede på at se dem, da min datter var 4½ år.

  At se Ponyo filmen, har lært os et nyt begreb “Ponyokram”, som er at kramme så hårdt at man helt mister pusten. 🙂

  Foruden filmene, har vi en CD med Studio Ghibli musik. Man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet, når ens 6-årige synger med på japansk 😀

 3. Jeanne 18. august 2011 at 15:00 - Reply

  Jeg kender slet ikke ovennævnte tegnefilm, men man skal jo prøve noget nyt og hvis JuniorBusiness anbefaler, så er det værd at prøve 🙂

  Tak for tippet Pernille.
  Nu kan jeg jo tage fejl, men umiddelbart lyder “Min nabo Totoro” og “Kiki, den lille heks”, som noget for vores datter på 4. Hun er meget optaget af hekse i øjeblikket.
  Er der nogen med kendskab til de tegnefilm, der kan be-eller afkræfte at de to film er egnede for en 4-årig?

  • Anette 19. august 2011 at 11:41 - Reply

   Netop de to film kan I fint se, men det er rigtigt, at flere af de andre film kan være lidt uhyggelige. Afgjort gode at se sammen i familien (og det kan voksne også netop holde ud, fordi filmene er så fine!).

   Start med Min nabo Totoro. En dejlig film for 4-årige og op. 🙂 Jeg køber den til min 7-årige i fødselsdagsgave.

 4. Jeanne 23. august 2011 at 21:51 - Reply

  Hvor er det dog dejligt med JuniorBusiness, der åbner øjnene for ting og oplevelser jeg aldrig har hørt om før.
  Tegnefilm har aldrig sagt mig noget, men prismæssigt ligger f.eks. “Min nabo Totoro” ikke højere, end at jeg valgte at give den en chance og købte den efter at have læst anmeldelsen her.
  Har netop set halvdelen og både jeg og vores datter blev så grebet af den, at vi helt glemte sengetiden. Fin film.

 5. Anette 23. august 2011 at 22:01 - Reply

  Dejligt at høre Jeanne! 🙂 Tak fordi du deler din/jeres gode oplevelse!

Leave A Comment