Gløgg – de sikre opskrifter der altid hitter!

Klassiske julekrydderier, sukker og rødvin. Opskriften på gløgg er enkel, men alligevel findes der tusindvis af variationer. Her er et par sikre gløgghits!

Af Lars Nøhr Andresen
Når vinterkulden bider, er der intet så godt at styrke sig på som et glas varm gløgg. Den kan være stærk med portvin og brandy. Hvid med æblemost og hvidvin. Klassisk med rødvin, mandler og rosiner.

Ideen med varm, krydret vin er en gammel tradition, der er udbredt over hele Europa. I oldtidens Grækenland brugte man sukker og krydderier til at gøre sur og gammel vin drikkelig, men i Norden er varm vin med krydderier mere blevet brugt til at gøre kolde vinterdage knap så triste.

Klassisk hjemmelavet gløgg
Den bedste smag af jul får du ved at lave din gløgg helt fra bunden – og det er vigtigt, at du er i god tid, for en god essens til gløgg skal trække i et par dage. Men når du har lavet din gløggessens, så tager det ikke lang tid at tilberede den færdige gløgg.

Gløggessens
3 dl mørk rom
3 dl rosiner
5 dl vand
250 gram rørsukker
4 hele kanelstænger
6 hele nelliker
2 kardemommekapsler
2 tsk. revet ingefær
1 økologisk appelsin
1 økologisk citron
2 dl mørk portvin

Sådan gør du
1 Kom rosiner og rom i et syltetøjsglas eller lignende, og stil til side. De skal trække i en uge.
2 Kog vand og sukker sammen med alle krydderier, indtil det er blevet en halvtyk sirup.
3 Vask appelsin og citron grundigt. Skær dem i skiver, og kom dem i den varme sirup.
4 Afkøl siruppen, og kom rom, rosiner og portvin i. Lad stå og trække i mindst tre dage – gerne længere.

Den færdige gløgg
Når din essens er klar, kan den blandes med rødvin. Der går cirka 2 dl essens til 1 flaske rødvin. Varm rødvin og essens lige før servering – husk – det må aldrig koge, for så fordamper alkoholen i rødvinen. Tilsæt mandelsplitter og eventuelt mere portvin eller rom, alt efter hvor stærk du ønsker din gløgg.

Speedgløgg
Er du gløggtrængende nu og her, og har du ikke 10 dage til at forberede en essens, så kan du speede hele processen op og bruge essensen med det samme. Smagen af krydderier bliver ikke nær så kraftig, så der går mere essens til en flaske rødvin.

Hvid gløgg
Hvid gløgg er et dejligt og knap så tungt alternativ til den mørke og krydrede gløgg. Den hvide gløgg kræver ikke lang forberedelsestid, og hvis du serverer den i klare glas, kan man se de flotte krydderier i den lyse gløgg.

5 dl æblemost
2 kardemommekapsler
1 stang kanel
1 spsk. revet ingefær
1 stang vanilje
3 hele stjerneanis
1 halv skal af økologisk appelsin
100 gram lyse rosiner
1 flaske hvidvin
70 gram sukker
4 dl hvid portvin

Varm æblemosten op til kogepunktet sammen med alle krydderierne, rosiner og appelsinskal. Lad mosten køle ned, mens krydderierne trækker.

Bland hvidvin, sukker og krydderessens og varm op (og det må ikke koge). Tilsæt portvin og server.

De farlige rosiner
Tørret frugt som rosiner suger væske til sig, når de kommer i blød – og så betyder det ikke så meget, om det er æblemost eller rom, de bliver lagt i. Det er klassisk at lægge rosiner i blød i portvin eller rom. Rosinernes sødme går fantastisk med vinens eller rommens styrke, og de ellers meget søde rosiner får lidt kant af alkoholen.

Sådan vælger du rødvin til gløgg
Der er kun ét råd, når det kommer til gløggens rødvine: Brug en billig, kraftig rødvin! Det er spild at bruge en god rødvin til gløgg, for når først der er kommet sukker, krydderier, rosiner og mandler i rødvinen, er det ikke til at smage de finere nuancer i vinen. Derfor får du også den bedste gløgg med en kraftig rødvin.

Den sære svenske glögg
Dundergløgg er mest for dem, som har lyst til at eksperimentere – og som går rundt med en lille hjemmebrygger i maven. Det er en svensk opfindelse på en stærk gløgg – hvor alkoholen ikke bliver tilsat, men opstår i gæringen af gløggen, og det lyder jo som noget, svenskerne kunne finde på. Den færdige gløgg bliver på omkring 10-15 procent alkohol.
Dundergløggen er en hjemmebrygget gløgg, der minder om at brygge vin eller øl, men hvor det kræver særligt udstyr og lidt finesse at brygge øl eller vin, så er dundergløggen meget mere simpel.

Dundergløgg
5 liter mørkt hvidtøl
2,5 kg sukker
2 bagekartofler i skiver
1 pose hele nelliker
1 stykke frisk ingefær (ca 50 gram)
1 tsk stødt kardemommefrø
1 pose hele kanel–stænger
1 vaniljestang
1 pose pomeransskal
500 gram rosiner
1 pakke bagegær

Kog sukkeret sammen med 1 liter hvidtøl. Lad køle lidt, og bland så alle ingredienser i en ti-liters spand. Rør gæren ud i lidt vand, og bland i til sidst. Dæk spanden med plastfolie med små huller og stil lunt i tre uger. Kom derefter på flasker og varm den, når den skal drikkes.

Eggnog – juledrik fra USA
Amerikanerne holder meget af eggnogg. En fed, sød og lækker alkoholisk drik, der er en blanding mellem en dessert og en drik. Den er overraskende frisk og et sjovt alternativ til den velkendte gløgg.

Eggnog
4 pasteuriserede æggeblommer
100 gram sukker
0,5 liter sødmælk
2 dl fløde
3-5 dl rom eller whisky
Friskrevet muskatnød
4 pasteuriserede æggehvider
1 spsk. sukker

eggnog

Pisk æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps.
Tilsæt mælk, fløde, spiritus og friskrevet muskatnød.

Pisk æggehvider stive i en anden skål – tilsæt 1 spsk. sukker.
Vend det hele sammen, afkøl og server.

Køb hele julekrydderier
Kanel, nelliker og anis. Der bliver brugt godt af de klassiske julekrydderier i november og december, og først som sidst kan det godt betale sig at fylde et lille lager med hele udgaver af krydderierne. Især når du laver juledrikke som gløgg, er det vigtigt, at have de hele krydderier og ikke kun de stødte udgaver. Til bagværk bruges de stødte krydderier derimod, så det er godt at have begge slags på lager i køkkenet i julen.

Artiklen er bragt i føtex’ magasin MOOD – læs det her!

føtexføtex

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

giv mig besked om nye kommentarer til dette indlæg via email.