Guide: Sådan holder du dit barns tøj fri for pletter

Denne artikel er sponsoreret

Pletter på børnenes tøj er næsten en uundgåelig affære. Heldigvis er der råd for at komme pletterne til livs, hvis uheldet er ude. Ved hjælp af simple metoder kan du komme selv de mest genstridige pletter til livs, så børnetøjet forbliver pænt og rent.

En god vaskemaskine er altafgørende

En god vaskemaskine kan udover at vaske vores tøj pænt og rent, også være med til at fjerne uundgåelige pletter på børnenes tøj.

Hvis du står og skal til at investere i en ny vaskemaskine fordi den gamle trænger til at blive skiftet ud, så kan du med fordel læse vaskemaskine artiklen fra Forbrugsguiden.dk, som har samlet en oversigt over en række vaskemaskiner, der alle er blevet kåret som testvindere.

I Forbrugsguidens vaskemaskine guide, kan du også læse mere om hvad du skal være opmærksom på når du køber ny vaskemaskine.

Brug vaskemaskinens funktioner optimalt

Hvis du derimod allerede har en velfungerende vaskemaskine, så kan du her få en række råd til hvordan du får mest ud af din maskine.

Selvom en vaskemaskine kan være et effektiv våben, når det gælder bekæmpelsen af pletter, så kan det til tider lidt af et mysterium, hvordan man bruger vaskemaskinens funktioner optimalt, når tøjet skal vaskes rent og pletterne skal fjernes.

Alt efter hvilket materiale tøjet er lavet af og plettens omfang, så er der forskellige kombinationer, der giver det bedste resultat i forhold til tøjvask og pletfjerning. Forbrugerrådet Tænk har undersøgt hvordan man bedst kommer pletterne til livs, samtidig med at man vasker energibesparende. Du kan læse deres guide her.

Som udgangspunkt er det altid en god idé, at følge de medfølgende vaskeanvisninger, der kan findes i kraven, buksekanten eller i syningen på vrangen. Dog kan du med fordel vurdere tøjet og opdele det i forskellige bunker, alt efter hvor snavset det er. Ofte vasker vi vores tøj med alt for høj varme uden at det egentlig er nødvendigt. Er tøjet ikke særlig beskidt eller har været udsat for bakterier, kan du med fordel nøjes med at vaske tøjet på 15-20 grader.

Er der kommet pletter på tøjet, kan du bruge et pletfjernemiddel eller helt almindeligt opvaskemiddel, og massere det direkte på pletten inden du putter det i vaskemaskinen. Her kan du ofte nøjes med at vaske på 30-40 grader. Almindeligt tøj såsom t-shirts, bukser, bluser og kjoler, har ikke godt af at blive vasket ved mere end 30-40 grader, da det slider rigtig meget på tøjet.

Det er derfor en god idé at gøre noget ved pletten, inden du putter tøjet i vaskemaskinen. På den måde, får du det bedste resultat samtidig med at du sparer energi. 60 grader eller derover bør kun bruges til sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

Fjern pletterne med disse tricks

Nogle gange er pletterne på børnenes tøj så genstridige, at selv en vaskemaskine ikke kan klare jobbet. Det behøver dog heldigvis ikke at betyde, at børnenes tøj skal smides ud, hver gang der dukker en umulig plet op.

TV2 har i samarbejde med en hygiejneekspert, udarbejdet en udførlig guide til pletfjerning. Her kommer de omkring pletter i alle afskygninger og fortæller om, hvordan de forskellige pletter fjernes på den mest effektive måde.

Nogle af de pletter de giver gode råd til bekæmpelse af er:

Is:

En plet fra en is kan være noget af en mundfuld at få bugt med. Der er dog råd forude. Er dit barns tøj fyldt med ispletter, kan du med fordel fjerne pletten med ganske almindeligt opvaskemiddel. Massere pletten ind i opvaskemiddel opløst i varm vand og skyl efter med koldt vand. Gentag indtil pletten er væk.

Solcreme:

Pletter med solcreme er én af de nemme pletter at få bugt med. Fordel koncentreret opvaskemiddel på pletten med fingrene eller med en blød svamp, og lad derefter tøjet ligge i blød i 5-6 timer. Skyl sæben af i koldt vand og vask tøjet i vaskemaskinen efter vaskeanvisningerne.

Ketchup:

Er det ketchup der er synderen til pletten, kræver det lidt mere at få bugt med. Er uheldet lige sket, så er det en god idé at fjerne resterne med noget køkkenrulle, så man undgår at ketchupresterne ikke tværes ud over det hele.

Sæt derefter tøjet i blød med for eksempel koncentreret opvaskemiddel. Herefter kan du påføre opvaskemiddel direkte på pletten sammen med noget varm vand, og gnide det ind i tøjet. Skyl efter med koldt vand og gentag behandlingen indtil pletten er væk. Vask derefter tøjet i vaskemaskinen efter vaskeanvisningerne.

Held og lykke med kampen mod pletterne.

2017-07-29T08:51:02+00:00

Leave A Comment