Guide til apps, spil og underholdning til børn

Denne artikel er sponsoreret

[ad] Ligesom mange voksne er bidt af en gal iPhone og iPad (eller Angry Bird), er der også mange børn, der er optagede, betagede eller bare underholdt af smartphones og f.eks. iPads. Er man f.eks. på farten kan en mobiltelefon nemt bruges som underholdende legetøj og -værktøj for forældrene.

Det sjove med sådan noget nyt teknologi – apps – er, at børn ofte fanger ‘fidusen’ hurtigere end voksne, så selvom vi måske ikke kan finde ud af et spil, kan det sagtens tænkes, at børnene kan – læs f.eks. Pernille Tranbergs anmeldelse af “Creationary”, LEGOs første officielle iPad app. Eller som man kan se her i denne YouTube video, går det hurtigt med at forstå hvad det går ud på:

Råd til forældre om computerspil
I forbindelse med computerspil, mobiltelefoni og apps til børn, kan der opstå uenigheder mellem børn og voksne. Medierådet for Børn og Unge har udarbejdet otte gode råd til, hvordan man kan handle i forskellige situationer, hvor computerspil er i fokus, og hvor far, mor og børn måske ikke altid er enige. Selvom rådene er rette mod computerspil, kan de også bruges i forbindelse med mobilspil o.lign. Rådene skal ses som inspiration i hverdagen og ikke som en tjekliste for ’god’ computerspilspolitik:

ENGAGER DIG
Engager dig i dit barns spilverden. Tal sammen om det, dit barn oplever gennem computerspillet. Hjælp dit barn til at forholde sig realistisk til spillet, han eller hun ser og hører. Spil gerne sammen med dit barn.

LÆR AF DIT BARN
Ved computeren er det ofte børnene, som er eksperter. Du kan også lære af dit barn, som ved meget fra kammeraterne og skolen.

LAV AFTALER

Lav aftaler med dit barn om hvor meget, der må spilles. Indfør fx spilstop en time før sengetid eller spilfri hyggeaftener for hele familien.

STIL COMPUTEREN FREMME
Stil computeren eller spilkonsollen i køkken-alrum eller stue. Så kan du bedre tage del i dit barns interesser, og du ved, hvad der spilles.

LAV ANDRE AKTIVITETER
Det er godt at holde pause fra skærmen. Spiller børn i mange timer, har de brug for at røre sig. Børn, som keder sig uden computerspil, har brug for andre lige så spændende aktiviteter i deres fritid.

KEND SPILLENE
Tjek aldersmærkninger og sæt grænser for, hvilke typer af spil, du synes, dit barn må spille. Rådfør dig med andre, som kender til spil og husk, at piratkopier ikke er aldersmærkede.

TAL MED ANDRE FORÆLDRE
Tal med andre forældre om deres holdninger til og regler for computerspil. Del erfaringer om spillevaner og spilpolitik med hinanden.

VÆR ET FORBILLEDE
Selvom du ikke selv spiller, kan du godt være et forbillede. Dan dig en holdning om spil og tal med dit barn om det.
Dfi.dk

Som forældre skal man også være opmærksom på, at nogle spil på nettet kan være en pengesluger. Tit kan spil være gratis i et stykke tid, f.eks. de første fem baner, hvorefter man skal betale ret høje beløb for at komme videre. Denne økonomiske konsekvens kan barnet måske ikke forstå, hvorefter han eller hun med et enkelt tryk køber for 60 kr. spil. Vær opmærksom på dette og tal evt. med barnet om det.

Spil og apps til børn
iTunes har en hel masse apps til både iPhone og iPad til børn – alt fra bøger, sjove spil, læringsspil, kreative spil, udklædningsspil, puslespil, huskespil og elektroniske kæledyr. Der findes også rigtig mange børnespil til Androidtelefoner.
Spillene koster oftest fra 0 kr. til cirka 30 kr.stykket.

Anmeldelser fra Berlignske.dk:
Med HC Andersens eventyr-app’en kan man bruge iPhonen eller iPad’en til godnatlæsning eller som tiltrængt adspredelse, når man er på farten med børnene. (Gratis)

FingerPiano er et mini-klaver til de mindste. (Gratis)

Bag cupcakes med den amerikanske tegneseriekunstner og tøjdesigner Paul Frank. (6 kr.)

Der findes utallige app’s, hvor man kan udfolde sit tegne- og maletalent – her er det SimpleDraw. (Gratis)

Animatch er et vende-spil, hvor man skal vende brikker på iPhonen og finde to sæt ens dyr. (6 kr.)

‘Make Me A Princess’ er påklædnings-underholdning i et lyserødt prinsesse-univers, hvor din datter – eller måske dreng, hvis han er meget til lyserødt – skal klæde piger på med perlekæder, håndtasker, hatte, sko, kjoler etc. (Gratis)

»Paint« og mange andre programmer på især iPad får male-og tegneevnerne til at folde sig ud på en helt ny måde.
Andre spil

Der findes mange spil – her er nogle flere på dansk:
Ordspillet, hvor man kan trykke på et dyr og høre dets navn. (Gratis)
Huskespillet, er et vendespil. (12 kr.)
I Talspillet skal man tælle dyr! (12 kr.)
Galgespillet på dansk (6 kr.)

Nettips.dk har samlet en række sjove iPhonespil i en artikelserie. De er ikke rettet mod børn, men mon ikke man kan finde inspiration:
Mange sjove iPhone spil
Flere sjove iPhone spil
Endnu flere sjove iPhone spil
En bonusrunde med sjove iPhone spil

Hvilke spil/underholdning er populært hos dit barn?
Videregiv meget gerne tip om gode spil og lign. i kommentarfeltet. Selvsagt meget gerne til både iphone og Android.

Se også gennembrud for digitale børnebøger på dansk.

HUGO hitter på Nintendo.

[ad]
2017-06-17T04:47:30+00:00

31 Comments

 1. Anette 10. januar 2011 at 14:18 - Reply

  Mange børn kender Dora fra fjernsynet. Her er et vendespil til Android:
  http://www.androidfreeware.net/download-dora-memory-game.html

 2. Trine 10. januar 2011 at 20:12 - Reply

  Hej Anette,

  Du har helt glemt Angry birds, det er hitter MAX her hjemme! Anders, min store dreng på snart 8, er i gang med produktudvikle og finde nye dyr til spillet. FIFA 2011 også et hit! Anna på 5 år er vild med Petshop og Hello Kitty apps til Iphone, og Astrid på 2 år elsker Touchpiano. Mor synes derimod, at Tetris er den bedste app som findes. Karolines køkken app´en er også god!

  Trine

 3. Anette 11. januar 2011 at 09:27 - Reply

  Iflg. denne artikel er der også mange voksne, som er blevet glad for de vrede fugle. Iflg. en ekspert er det også godt, for de voksne, at tage en pause fra jobbet og underholde sig med nogle vrede fugle…

  http://www.dr.dk/Nyheder/Ligetil/Dagens_fokus/Kultur/2011/133200.htm

 4. Carina 12. januar 2011 at 22:20 - Reply

  Min datter (på 8mdr!!!!) er ret glad for Talking Tom, en kat som spinder når man ‘aer’ den og som kan gentage hvad man siger:-)

  • Anette 12. januar 2011 at 23:24 - Reply

   8 mdr.?! Godt gået! 🙂 Tør slet ikke tænke på, hvor meget baghjul vi kommer til at få af vores it-kyndige børn! 😀

 5. Katrunte 14. januar 2011 at 14:50 - Reply

  Der er flere Toy Story app – som pt hitter hjemme hos os
  Der er klip fra film, skyde rapænder, vendespil & Ride på hest

  http://itunes.apple.com/us/app/toy-story-3/id364170998?mt=8

  Søg også efter toy story mania

  Nb Min søn er 2 1/5 år

  • Anette 14. januar 2011 at 21:49 - Reply

   Super Katrunte! Takker! 🙂

 6. Theis Søndergaard 16. januar 2011 at 23:05 - Reply

  Hej alle,
  vil lige kippe en ekstra gang med flaget for vores apps her hos “Fusentasterne”, dvs. Talspillet, Huskespillet og Ordspillet. I kan finde dem ved at søge på deres navne i App Store.

  Mange tak til juniorbusiness.dk for at finde os!

  Vi er en lille familie (Theis, Marie og Tobias på 2 år), som selv udvikler spillene. Vi er for tiden de eneste spil på dansk til små børn, og vi er i gang med at udvide udbuddet kraftigt henover det næste halve års tid. Vi fokuserer på læring og underholdning, og vi vil løbende udgive nye spil som hjælper dit barn med f.eks. ordforråd, tal, bogstaver, former og farver – og alt det andet som de suger til sig 🙂 Vi mener det er vigtigt med apps på dansk til små børn, så de let og naturligt får sproget ind “med fingrene” mens de leger.

  Til slut, en bonusvideo af Tobias som spiller Talspillet:
  http://www.youtube.com/watch?v=HzPQN3nzbL0

  God fornøjelse!
  Theis, Marie & Tobias

 7. Theis Søndergaard 16. januar 2011 at 23:07 - Reply

  Og glemte lige at sige: *hvis* du godt kan lide vores spil, så besøg vores Facebook-side og giv os et Like. Det vil vi sætte stor pris på!

  http://www.facebook.com/Fusentasterne

  Endnu en gang tak til juniorbusiness.dk for at finde os!

 8. Rasmus Thomsen 16. januar 2011 at 23:30 - Reply

  Min søn på 2 spiller ivrigt spillene fra Fusentasterne på vores ipad – super at der endelig er kommet nogle spil hvor han faktisk kan forstå hvad der bliver sagt.

  Så mangler vi bare et spil hvor vores søn på 5 kan udforske stavningen – Han sidder idag og forsøger sig med engelske spil, men det er ikke helt det samme 🙂

 9. Karina Gyldenkaerne 17. januar 2011 at 13:13 - Reply

  Jeg er ikke selv mor, men mine nevøer er vilde med Tal- Huske- og Ordspillene. Fantastisk med nogle danske tilbud til de mindste. Og endelig en legitim undskyldning for at lege med deres fars SPÆNDENDE elektroniske apparater 🙂

 10. Annelise Bach Nielsen 18. januar 2011 at 12:43 - Reply

  Hvis du vil se, hvad du får, når du køber talspillet til guldklumpen – så se purken her med sin iPad:
  http://www.youtube.com/watch?v=MjK2Bcli-JA&feature=related

  • Anette 18. januar 2011 at 15:36 - Reply

   Søøød Annelise! Tak! 😀

 11. Merete 19. januar 2011 at 12:42 - Reply

  Kunne være nice med samme artikel til android telefoner…

 12. Tom 19. januar 2011 at 21:20 - Reply

  udviklingen er den på rette vej, jeg er opvokset med legetøj og computer spil, og ser allerede min datter på 6år side med en nintendo DS og spiller spil, jeg ikke kunne da jeg var den alder, udviklingen gennem leg via computerespil kan jeg kun anbefale.

 13. Anette 21. januar 2011 at 21:52 - Reply

  Selvfølge Merete! Coming up! 🙂

 14. Marie 10. marts 2011 at 21:14 - Reply

  Min søn er helt vild med de tegnefilm der findes i en ny app med Rasmus Klump. Den er rigtig fint lavet og der er til mange timers god og tryg underholdning på bagsædet. Læs mere her:
  http://www.serieforlaget.dk/presse/nyhederogpressemeddelelser/egmont-foundation-news1/rasmus-klump-iphone/

  • Anette 10. marts 2011 at 21:55 - Reply

   Tusind tak for tippet Marie! 🙂

 15. Rikke 29. maj 2011 at 20:47 - Reply

  I kan også prøve Abc balloner. Dansk bo-gstavlæring hvor målgruppen er 3-5 år. Den er lige kommet i app store 🙂

  • Anette 29. maj 2011 at 20:59 - Reply

   Tak for tippet Rikke! 🙂

   Sikke et fint site, du lige har sat op! God idé!

 16. Rikke 7. juni 2011 at 22:45 - Reply

  I kan også tjekke min hjemmeside hvor jeg anmelder og anbefaler gode apps til børn. Jeg tjekker app store dagligt for nyt – og afprøver dem jeg synes ser spændende ud 🙂
  http://www.mors-apps.com

  Tak for en god side Anette!
  Rikke

 17. Kristian 21. august 2011 at 13:55 - Reply

  Der er lige kommet en fantastisk app til rigtige drengebørn. Store maskiner hedder den og er film med traktorer, gummiged, trucks og andre maskiner, der brøler og larmer herligt 🙂

 18. Simon 17. oktober 2011 at 08:29 - Reply

  Der er netop kommet et par nye børn med bogstaver og tal på dansk med en sød lille elefant. Det er vist både til android og iphone.

  Trunky lærer tal (skole)(DK)
  Android: https://market.android.com/details?id=dk.seriousgames.trunkynumbersdan&feature

  IOS: http://itunes.apple.com/us/app/id467090231?l=da&ls=1&mt=8

  Trunky lærer bogstaver (skole)(DK)
  Android: https://market.android.com/details?id=dk.seriousgames.trunkylettersdan&feature=search_result

  IOS: http://itunes.apple.com/us/app/id467090159?l=da&ls=1&mt=8

 19. Stefan 19. oktober 2011 at 07:51 - Reply

  Prøv vores nye app “120 Ord”.

  Det er nemt, det er sjovt, og du lærer hurtigt at læse og skrive de 120 ord, der bruges hyppigst i det danske sprog.

  Gør læring til leg!

 20. Simon 20. oktober 2011 at 21:41 - Reply

  U-landskalenderen er også lige gået live med Gedejagten.dk – ganske gratis 🙂

 21. Simon 17. januar 2012 at 05:13 - Reply

  Der er kommet en ny app på dansk – Trunky puslespil som kan hentes her:
  http://bit.ly/A6PVHn

  Mvh Simon

 22. Gabriella MM 6. april 2012 at 21:11 - Reply

  Tjek denne gode app – en dejlig historie for børn fra 5 og op efter med fine tegninger.
  http://itunes.apple.com/dk/app/en-gekkos-brok-1.0/id510500330?l=da&mt=8

 23. Simon 10. april 2012 at 14:43 - Reply

  Den ser sød ud – der findes også en ebog der Lily Bitten (http://itunes.apple.com/us/app/id398449501?mt=8) som min datter er meget glad for og også fiskespil (http://itunes.apple.com/dk/app/fiskespil/id508795345?mt=8).

  Mvh Simon

 24. Heine Skov 6. december 2012 at 09:30 - Reply

Leave A Comment