Guide til fastelavn: udklædning og kostume

Denne artikel er sponsoreret

[ad]

Fastelavn er en cocktail af forskellige traditioner blandet sammen. Tidligere gik det heftigt for sig, når man fejrede fastelavn, men i dag er det børnenes fest – med udklædning, tøndeslagning og fastelavnsboller. Her får du den store fastelavnsguide fyldt med godt links!

Fastelavn tøndeslagning

Hvorfor fastelavn?
Når vi i dag fejrer fastelavn, fejrer vi en god blanding af kristen og hedensk tradition. Tidspunktet for festen har forbindelse til kristendommen, fordi fastelavn altid falder syv uger før påsken – som er en kristen tradition. Fastelavn er en slags optakt til påsken, ligesom advent er optakt til julen.

Bi kostume

“Selve ordet fastelavn kommer af det tyske Vastel-avent, som kan oversættes til noget i retning af faste-aften – nemlig aftenen inden den kristne faste,” skriver Henriette Norre Bundgaard på religion.dk.

Derimod har fastelavnsfesten, som vi fejrer den i dag, ikke meget med kristendom at gøre. Udklædning og at slå katten af tønden har sin oprindelse i den hedenske tradition, og fastelavnsriset symboliserer en afskedstagen med vinteren samtidig med, at det er et frugtbarhedssymbol.

Fastelavnstønde
Fastelavnstønde samt kroner til kattekongen og kattedroningen kan købes hos cchobby.dk

Et godt råd, for at tønden holder lidt længere, er at “vande den” nogle dage forinden tøndeslagning (så den når at tørre igen). Så udvider træet sig, og tønden bliver lidt sværre at slå ned.

Kongekrone papir fastelavnPrinsessekrone papir fastelavn

Prinsesser og supermænd
I dag fejer vi fastelavn helt anderledes. Fastelavn bliver fejret af børnene, og det betyder udklædning og fastelavnsfest. Der er imidlertid mange forskellige måder, man kan skaffe udklædningskostumer på, og en nem måde er de mange gode netbutikker, der har stort udvalg af udklædningstøj.

Sørøver udklædningPirat

Udklædning feUdklædning fe
Flotte fe kostumer fra Krudtuglen og Vildbassen

Man kan dog også få masser af inspiration til udklædning på nettet, hvor der også er rig mulighed for at købe kostumer. Det øger måske muligheden for, at ens børn skiller sig en anelse ud fra resten af flokken af små prinsesser og supermænd.

Udklædning prinsesser

Her kan du købe fastelavnskostumer og/eller udklædningstøj (kært barn har mange navne):

Krudtuglen og Vildbassen
Klodsmajor.dk
Renleg.dk

Mange børn elsker at klæde sig ud, så fastelavnstøjet er anvendeligt som udklædningstøj året rundt!

Udklædning monster
Monster fra Krudtuglen og Vildbassen


Havfrue fra Klodsmajor.dk


Ridder i skønt silkestof fra RenLeg.dk

Udklædning – gør det selv
Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at købe udklædningskostumer til børnene, og du kan derfor også vælge den kreative måde – og lave noget selv. Hvis du kigger godt efter i skabene, ligger der højst sandsynligt noget, der kan bruges. Og der er masser af inspiration at hente på nettet.

I følge boernelege.dk kræver et indianerkostume for eksempel kun en fjer i håret, lidt ansigtsmaling og en lærredssæk – og et mexikanerkostume en mexikanerhat og en poncho. Det handler bare om at være lidt opfindsom, og udklædningen kan jo altid gemmes til en anden god legedag. Få blandt andet inspiration til ’gør-det-selv’ udklædningen her:

boernelege.dk

http://spare-grisen.dk

www.housewife.dk

Oliver Twist udklædning
Oliver Twist udklædning

Sy selv fastelavnskostumer
Hos stof2000 og genesis.dk har de et fint udvalg i mønstre og stof til fastelavnsudklædning og kostumer generelt.

Ansigtsmaling
Hvis kostumet skal være helt i top, kan man altid supplere med lidt ansigtsmaling. Og det kan for eksempel være tilfældet, hvis kostumet forestiller et dyr. På nettet findes der masser af inspiration og gode råd til, hvordan man gør-det-selv med ansigtsmaling. Det er muligt at finde både økologisk ansigtsmaling og maling uden parabener. For gode råd til ansigtsmalingen blandt andet hos Barneguiden.dk.

Ansigtsmaling
Her mine døtre – malet i børnehaven. Desværre har jeg ikke så god en hånd som pågældende pædagog!

Hos Pandurohobby kan du købe ansigtssminke og inspirationshæfte til ansigtsmaling.


Ansigtsmaling uden parfume og kemiske stoffer forhandles både hos Klodsmajor og RenLeg.

Er og bliver du ikke den store maler, kan man også vælge at hive fat i en professionel ansigtsmaler. Det er naturligvis lidt dyrere end at gøre det selv. Men se for eksempel ansigtsmaler.dk eller lone-wolf.dk.

Bøger om udklædning
Børnenes sjove bog om udklædning handler om, hvordan man kan lave udklædningskostumer til alle lejligheder uden at sy og med materialer fra hjemmet. Konkrete anvisninger til udklædning som f.eks. robot, fe, cowboy og pirat. Alle kostumer kan laves af materialer, I allerede har i hjemmet.

Bogen koster 69 kr. hos SAXO.dk

Quick Costumes for Kids
Bogen Quick Costumes for Kids er på engelsk. 30 kostumer til de 3-8-årige. De fleste opskrifter kræver ingen sygning, og ofte kan børnene selv være med.

Quick Costumes for Kids koster 139,95 kr.

Sådan laver du dyremasker
Anvisninger på fremstilling af Dyremasker lavet hovedsagelig af liggeunderlag, hvor motiverne er forskellige dyr såsom tiger, gorilla, giraf, krokodille, delfin, hest og drage.

Pris: 269,95 kr. hos SAXO.

Ædle riddere og skønne møer
Fremstil selv hjelme og brystplader eller smykker og diademer. Masser af anvisninger til kostumer fra riddertiden i billige materialer. Perfekt til fastelavn og rollespil.

Ædle riddere og skønne møer koster 259,95 kr.

Sjov og ballade
En anden vigtig ingrediens til fastelavnsfesten er lidt sjov og spas i form af lege, der kan sætte gang i børnenes fest. Tøndeslagning med kåring af kattekonge og -dronning er en fast del af festen, men der findes også masser af andre sjove lege, man kan kaste sig over.

Sækkeløb, bide-til-bollen eller sæt halen på æslet. Find en masse inspiration til børnelege på nettet, som også sagtens går an til andre børnearrangementer – f.eks. fødselsdage.

Se 6omdagen.dk – frugtfest/fastelavn/lege.

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have…
Ingen fastelavnsfest uden fastelavnsboller. Efter anstrengelserne med at slå på tønden, har børnene brug for lidt godt til ganen. Fastelavnsboller vil altid være at finde hos diverse bagerier, men hvis man nu synes, at det er lidt sjovt selv at bage, kommer her nogle forslag til links med opskrifter:

Odense Marcipan
Arla
fastelavnsfest.dk

Lad børnene være med til bagningen. De vil elske det! Her et billede af fastelavnsboller, som Alberte og jeg bagte i går. De hedder Klovneboller hos Odense Marcipan. Gode – og søde! Pyntet af Alberte, og hun var ikke nærig med glasur!

Fastelavnsboller opskrift

Fastelavnsris
Det er nemt at lave et fastelavnsris. Klip nogle grene/kviste ude i haven – eller ved nærmeste nabo… og pynt med masser af silkestrimler, udklippede katte, masker, tønder osv.

Fastelavnsris

fastelavnsris
Dette fastelavnsris kan du købe for 10 kr. hos Kræmmerhuset.dk

[ad]
2017-06-17T04:51:48+00:00

6 Comments

 1. Lærke 25. januar 2010 at 20:21 - Reply

  Fin artikel, Anette – festlig 🙂 Blikfang.com f.eks. http://shop.blikfang.com/shop/pige-3-4-aar-36c1.html har også en del dragter til små og lidt større børn, og til rimelige priser.

 2. karin 3. februar 2010 at 21:07 - Reply

  Sidder og læser om fastelavn og støder pludselig på to dejlige unger med fin ansigtsmaling jeg kender fra børnehaven – god artikel med brugbare facts:-)
  hilsen karin fra stue 5

  • Anette 4. februar 2010 at 23:26 - Reply

   Tak Karin. Fra den kreative stue! 🙂

 3. frederikke 7. februar 2010 at 11:52 - Reply

  jeg kan ikke fide hvad jeg leder efter:(

  • Anette 7. februar 2010 at 16:35 - Reply

   Og hvad leder du efter Frederikke? Så kan det være, at jeg eller andre kan hjælpe dig! 🙂

 4. Lone Wolf Kirkegaard 21. februar 2010 at 12:29 - Reply

  God artikel. Jeg vil bare gøre opmærksom på at jeg også sælger ansigtsmaling – som selvfølgelig er uden parabener og parfume – på min hjemmeside http://lone-wolf.dk/butik.html. Her kan du også se små videoer både med grundteknikkerne til ansigtsmaling, samt forskellige sminke designs =)

Leave A Comment