Guide til madplaner i børnefamilien

Denne artikel er sponsoreret

Madplaner. Efter sigende skulle de gøre livet nemmere og samtidig lette økonomien. Men det kan være svært at komme i gang med. Nederst i indlægget kan du finde links til eksempler på madplaner fundet på nettet.

Trine Kolding er ekspert i effektivitet og planlægning og hun har lavet en køreplan, der skal få en i gang med de tidssparende madplaner:

Jeg ved det godt. Madplaner er sjældent et ord, der får folk til at springe op af sofaen af begejstring. “Kedeligt og uinspirerende at kende menuen en uge frem” er hyppige kommentarer til madplaner. Men sådan behøver det langt fra at være. Dybest set handler det om at have et enkelt system, der er hurtigt og nemt at bruge, og som levner plads til spontanitet.
Selv har jeg brugt madplaner on og off, siden jeg fik børn, men det var først for nylig, jeg fandt frem til en enkel metode, der virker uge efter uge, og som samtidig sparer mig for virkelig meget tid og mange penge.

Dyre og tidskrævende indkøb
Dybest set kan jeg godt lide at handle. Og stik imod det gængse råd om at lade børnene blive hjemme for at undgå konflikter, har jeg tit haft mine tvillingedrenge med i supermarkedet. De fleste gange fungerer det fint, og de hjælper til med at finde varerne. Men den metode medfører også en del impuls- og bestikkelseskøb, skulle jeg hilse og sige.

De hyppige indkøb handlede også om, at vi ofte lige stod og manglede noget til aftensmaden. Både min mand og jeg har tidligere boet i København i mange år og vænnet os til, at der altid var DøgnNetto eller pizzaria rundt om hjørnet, så aftensmad var noget, vi aftalte på vej hjem fra arbejde, og menuen var som regel lyststyret.

Denne indkøbsmetode hænger imidlertid ikke så godt sammen med trætte børn og tidlig aftensmad. I det lange løb er det også en temmelig dyr måde at ordne indkøbene på. Så først og fremmest handlede det for os om at ændre på nogle grundlæggende indkøbsvaner og beslutte at gøre indkøb til én ugentlig foreteelse.
Og så gælder det altså om at have et godt system, der virker med det samme!

Kom godt i gang med systematisk indkøbsliste
Nøgleordene til at få madplaner og ugentlige indkøb til at fungere optimalt er struktur, systematik og overblik. Du skal bruge følgende:

* Et word-dokument eller ecxel-ark – alt efter hvad du arbejder bedst i
* 10-15 min. til at oprette og udfylde en ugentlig indkøbsliste (herefter tager det 5-10 min. at udfylde en gang om ugen)
* Et ringbind med masser af charteks og gerne en faneinddeler
* 10-15 min. til at udarbejde den første madplan (det samme her: 5-10 min., når systemet kører)

Start med at skrive alle de ting ned, som du plejer at skrive på indkøbslisten igen og igen og igen… På Trine Koldings hjemmeside kan du i menuen til venstre downloade hendes indkøbsliste til inspiration.

Nu har du overblik over, hvad der skal købes ind af basisvarer hver uge.

Næste skridt er at systematisere indkøbslisten. Start med at vælge et supermarked, hvor du kan få de fleste (gerne alle) varer. Jeg handler i min lokale Netto, fordi den er tættest på, og de er efterhånden så velassorterede, at jeg sjældent skal supplere andetsteds. Men du kender bedst selv dine behov og udvalget. Indret nu listen efter turen rundt i supermarkedet. Hvis frugt og grønt er det første område, du møder på din vej, skal denne kategori stå først på listen. Herefter næste varekategori (f.eks. brød, frys etc.). På denne måde bevarer du overblikket og slipper for at zigzagge dig igennem butikken. Du sparer en del tid på det samlede indkøb, og den målrettede indsats levner ikke meget tid og overskud til impulskøbene. Når du handler ind til en hel uge ad gangen, er der i øvrigt sjældent plads i indkøbsvognen til andet end det planlagte!

På listen skal være en kolonne til afkrydsning ud for hver vare, så du kan angive mængde/antal. Og husk endelig nogle blanke felter under hver kategori, for selv om der er mange gengangere hver uge, vil der hver uge være ekstra varer afhængig af madplanen.

  • Spar tid og frustration over alt for korte kassebånd: Køb et par kæmpe-indkøbsnet, der kan sættes fast i vognen, så du kan fylde alle varerne direkte ned i vognen og herefter direkte ud i bilen. (Trine anbefaler såkaldte ‘cart helpers’. 2 af dem svarer til 4-5 indkøbsposer)
  • Køb ekstra rugbrød og frys ned, så slipper du for supplerende i løbet af ugen.
  • Find ud af, hvornår de fylder op i dit supermarked, og hvornår der er færrest mennesker. I mit supermarked er lørdag mellem kl. 8 og 9 optimalt. Som regel er vi ca. ti personer, så jeg kommer hurtigt igennem, og hylderne bugner af friske varer. Vi er en del faste indkøbere, så vi udveksler også gode indkøbstips undervejs.

Inspirerende og motiverende madplaner
Nu til selve madplanen, som mange finder uinspirerende og demotiverende. Ja, det kan være svært at finde på spændende mad til syv dage om ugen. Men ofte er det et spørgsmål om en smule forberedelse.

Kogebøger er selvfølgelig altid et godt sted at starte. Jeg bliver også tit inspireret af opskrifterne i aviser og magasiner, river siden ud og lægger den i en bunke “til senere brug”. Kender du det? Bunken forsvinder, bliver ryddet op i, eller vokser sig alt for uoverskuelig og ender med at ryge ud. Så det gælder om at have et system, hvor du hurtigt kan finde inspiration, når du laver næste uges madplan.

Find en tom mappe og fyld den med tomme charteks, som du kan bruge til at samle gode opskrifter, idéer til spændende madpakker etc. Her har jeg også indkøbslister til Klassikerne – de retter, som ungerne elsker igen og igen: Lasagne, frikadeller, spaghetti med kødsovs osv. I virkeligheden er der mange gengangere i børnefamilierne, og det kan du lige så godt benytte dig af og dermed spare tid og energi ved at gentage succes’en frem for hver uge at genopfinde den dybe tallerken. Eksempelvis har vi pizzadag hver fredag med efterfølgende Disneysjov. Ungerne elsker både valget og forudsigeligheden, og med en god portion rugmel i dejen er det faktisk muligt at fremtrylle en rimelig sund version.

Med madplanen ved du præcist, hvad du skal bruge, og nu er det bare at overføre ingredienserne til din indkøbsliste.

  • Gem madplanerne, når ugen er omme. De kan sagtens genbruges ved senere lejlighed, enten hele eller dele af dem –  If it aint broken, don’t fix it!

Mappen, som hjemme hos os hedder Nem Hverdag, rummer også charteks til alle mulige andre områder, hvor vi finder inspiration til at gøre tingene nemmere for os selv. Når vi støder på gode fif til at komme helskindet igennem børnefødselsdage, tips til kalendergaver, test af gode børnestøvler etc. Alt sammen ting, hvor det er en gave at kunne slå op på det gode råd/tip, når det bliver aktuelt. Ellers er det helt sikkert, at vi har glemt det i mellemtiden. Mon hukommelse som en hullet si er et varigt mén, man pådrager sig som forælder?

  • Tænk over rækkefølgen af de forskellige retter, så du bruger de letfordærvelige grøntsager etc. først. Du undgår supplerende indkøb.
  • Klassikeren, som fortjener at blive nævnt igen: Lav store portioner kødsauce, frikadeller etc. Det tager sjældent længere tid, men du sparer virkelig meget tid, når du bare skal varme op på en travl hverdag. For os betyder det helt konkret, at vi to-tre gange om ugen næsten slipper for at lave mad. Der skal blot koges pasta, ris eller kartofler.

Sidste ord om madplaner: Bliver det for struktureret, så drop den faste rækkefølge og brug den i stedet for som en valgfri liste mellem syv menuer. Du har alle ingredienserne.

De mange fordele ved madplaner og systematisk indkøbsliste:

* Spar tid ved blot at krydse af på indkøbslisten
* Husk det hele ved at bruge indkøbslisten som en effektiv checkliste
* Reducér spildtid i supermarkedet ved at have en målrettet liste indrettet efter butikken
* Reducér impulskøb – du har hverken tid eller plads i vognen!
* Ro, overskud og en vis portion selvtilfredshed ved at gå ugen i møde med fuldt køleskab/fryser og ikke behøve at overveje: “Hvad skal vi finde på i dag, og       hvad mangler vi så?”
* Spar masser af tid hver uge, som du i stedet kan bruge sammen med familien
* En klar reduktion i spild af mad, der smides ud
* Spar penge ved kun at købe det, I reelt bruger

Hvad giver det så på bundlinien?
Hvis du stadig ikke er overbevist, så lad mig give dig de ultimative argumenter sort på hvidt:

1. Hver uge sparer jeg to-tre timer mod de tidligere indkøb et par gange om ugen. Min personlige rekord ved indkøb i to supermarkeder, fra jeg steg ud af bilen det første sted og satte mig ind igen ved det sidste supermarked: 30 min.!

2. Vi sparer med denne metode kr. 2-3.000,-/måned på dagligvareindkøb. Ifølge vores bankrådgiver kan det ikke lade sig gøre for fire mennesker at leve for det beløb, men vi gør det altså.

Trine Kolding er forfatter og arbejder med kurser, workshops, foredrag og coaching inden for personlig effektivitet og planlægning.

Her finder du gode madplaner online
Du kan også vælge at lade dig inspirere af andres madplaner og på nettet kan man finde mange forskellige slags:

Arla har madplaner der indeholder opskrifter til 5 dages måltider, der indeholder følgende: fjerkræ, fisk, svin, okse og ikke-kød. Opskrifter der indgår i madplanerne har alle en fedtenergiprocent på maks 30.

VoresMadplan har madplaner, hvor langt de fleste af måltiderne kan tilberedes på ca. 30 minutter.

Madopskrifter.nu er en side, hvor du kan lave madplan og indkøbsliste ud fra valgte madopskrifter. Derudover kan du gemge egne opskrifter.

AlletidersKogebog har ugemadplaner og har en email-service, hvor du kan modtage ugeplanen hver torsdag.

Femina kan du også lade dig inspirere af. De har opskrifter til 5 dages måltider.

MagasinetMad har også ugemenuer. De har inddelt menuerne efter f.eks. familiemenuer, menuer til kræsne, mad børnene kan være med til og billig mad.

Aarstiderne har også en ugemadplan, som de sender ud som mail.

Laver du madplaner? Har du gode ideer eller inspiration til andre familier?


Læs også andre blogindlæg om mad i familien

Guide: E-supermarkedet og mad leveret til døren
Læs også Gode råd om mad til børn i alderen 4-10 år

2017-06-17T04:48:21+00:00

14 Comments

  1. tveder 5. november 2010 at 12:19 - Reply

    Vi bruger ikke som saadan madplaner. For at spare tid I dagligdagen laver vi I stedet altid to eller tre dobbelt portioner saa vi kan fryse ned. Det goer vi med alle gryderetter, kødsauce, lasagne etc. Saa skal der bare koges kartofler, ris elle pasta og nogle grøntsager om aftenen. Super nemt. Vi har for det meste nok til at vi mandag – torsdag aldrig laver mad men tager en “færdigret”.

    Det tager nemlig ikke meget mere tid at lave til tre gange og det er billigere pga storindkøb og mindre udsmidning af grøntsager.

  2. Camilla Kjær 5. november 2010 at 22:58 - Reply

    Hejsa,
    De der Cart Helpers ser da super smarte ud – men kan ikke finde et sted at købe dem på www.
    Nogen der kan hjælkpe?
    Tak.
    Vh. C

  3. Benedicte 6. november 2010 at 11:14 - Reply

    Jeg kan kun sige at det virker!!! Hader at skulle skrive madplanen men jeg elsker mig selv for at gøre det de næste 7 dage hvor jeg så ikke behøver at være kreativ 10 min i spisetid!

  4. Sarah 7. november 2010 at 22:29 - Reply

    Hej Camilla.
    Har også søgt højt og lavt for at finde de der cart helpers og tror, at den nu endelig er der! Prøv på reuseit.com – designet er dog ikke det mest fikse – det var måske en idé for Anette at designe nogle baby-/juniorbusiness shopping bags til indkøbsvognen 😉

    • Anette 7. november 2010 at 22:50 - Reply

      Jeg prøver lige at høre Trine Kolding, hvor hun har fundet “cart helpers”. 🙂

      Jeg kan finde en del på amerikanske sites, men her hænger forsendelsesudgifter og transporttid ikke liiige sammen med resultat – synes jeg.

      http://www.reuseit.com/store/packntote-grocery-cart-helper-bags-p-982.html

      He, he – jaa, jooh, det er ikke design, som jeg er skarpest i. Men det kan jo være, at jeg kan finde andre, der er! 🙂

  5. Trine Kolding 8. november 2010 at 09:30 - Reply

    Jeg købte oprindeligt mine i Aldi, så det er et forsøg værd at kontakte dem – dels for at høre om de har nogle på lager, dels for at høre, om de kan genbestille eller hvem deres leverandør er. Ellers er her et par bud:

    http://www.reuseit.com/store/cart-helper-c-104.html

    http://www.alibaba.com/product-free/11343073/Bag_Ease_Shopping_Cart_Helper_Carry.html

    http://www.pack-n-tote.com/

    Trine

  6. Karen 8. november 2010 at 23:48 - Reply

    Et alternativ til ris og pasta kan være at “pakke” kødsaucen ind i tortillas og drysse med ost og så ca 10 min i ovnen. Det er en god variation som også børnene kan lide. Tortillas fås nu fast i vores lokale Netto i økologisk udgave.

  7. Kristine 10. november 2010 at 10:20 - Reply

    Husk i øvrigt også at Christian Bitz leverer madplaner til Go’Morgen DK hver uge – her er fx. uge 45 http://go.tv2.dk/mad/article.php/id-34785445:go-mad-med-bitz-og-holm–uge-45.html

  8. […] leverer madplaner til TV2 hver uge – her er et eksempel på uge 45 Læs i øvrigt mere om madplaner HERHusk at du kan finde ugens øvrige opskrifter her; Mandag lavede vi Fuldkornspasta med tomat, […]

  9. Jonna Schultz 10. november 2010 at 11:51 - Reply
  10. Randi 10. november 2010 at 14:20 - Reply

    Det lyder super godt med planlagte mad-dage. Om eftermiddagen er humøret, kreativitete og energien i minus, både ved barn og mig selv.
    Men minus er bare hvis man ikke lige har de bedste opbevaringsmuligheder såsom lille køleskab, fryser eller andre alternativer. Så skal du alligvel have fat i mælk, æg eller andet i løbet af ugen.

    • Anette 10. november 2010 at 15:31 - Reply

      Ja, det har du helt ret i Randi! Kan “gen-købene” blot holdes til disse, så tror jeg, at vi er nået langt. 🙂

  11. Trine Kolding 15. november 2010 at 11:20 - Reply

    Dejligt at læse, at tips’ene kan bruges! Og en stor tak til Jonna, der fandt to gode alternativer til Cart Helpers. Jeg opdaterer straks nyhedsbrevet på min hjemmeside, så andre kan få gavn af tippet.

    Bedste hilsener, Trine

  12. Tine Christiansen 17. marts 2015 at 14:24 - Reply

    Hvis der stadig er folk der læser denne gode guide til madplaner så vil jeg gerne anbefale madplanuge.dk til at lave madplaner. Vi har brugt dem herhjemme i snart 4 mdr. og det er så meget lettere når vi får lavet madplan så vi kun behøver handle 1, max 2 gange om ugen!

Leave A Comment