Guide til økologiske plejeprodukter og make up

Denne artikel er sponsoreret

Ikke uden grund bliver det mere og mere populært at leve sundt, økologisk og bæredygtigt. Økologi var tidligere primært rettet mod mad og husholdningsprodukter, men er nu i den grad også begyndt at gælde for makeup og hudpleje. For huden er en svamp; den suger alle plejeprodukter til sig. Og derfor er det med at undgå skadelige og kemiske stoffer i sine plejeprodukter. Gælder naturligvis børn som voksne.

Det er dog ikke sådan lige til, at vælge økologisk makeup. Der findes en lang række certificeringsordninger, som har meget forskellige krav. Nogle kræver, at indholdet skal være 90% økologisk, mens andre kræver, at det skal være 10%. Derfor skal man som forbruger med lyst til det økologiske, være kritisk. Det er vigtigt, at kigge på indhold og gå efter de certificeringer, der er kontrolleret af myndigheder, miljøorganisationer eller forbrugerråd.

Der er god grund til at bruge økologi
I mange hudplejeprodukter bliver der brugt planter, der har været udsat for pesticider. Det undgår man ved økologiske produkter.
Man undgår også, at miljøet bliver behandlet dårligt, emballagen skal være miljøvenlig og så må økologiske produkter ikke indeholde hormonforstyrrende stoffer eller andre skadelige stoffer som parabener.

Netop hudplejeprodukter og makeup kommer helt tættest på kroppen. Huden er kroppens største organ, og ved at bruge skadelige stoffer, optager man lidt af disse stoffer ind i kroppen. Derfor er det smart, at købe økologiske produkter.

Eksempler på certificeringer fra Greenskin.dk

BDIH- tysk certificering
Der skal så vidt muligt anvendes økologiske ingredienser eller ingredienser fra vildt dyrkede planter, men der er intet minimumskrav til procentdelen af økologiske ingredienser. En række ingredienser skal dog være økologiske, hvis de anvendes i produktet.

Soil Association- britisk certificering
Produkter certificeret økologisk af Soil Association skal indeholde minimum 95% økologiske ingredienser (vand tæller ikke med). Indeholder produktet mellem 70 og 95% økologiske ingredienser kan det også certificeres af Soil Association, men må så ikke kaldes økologisk, og der skal være angivelse af, hvor stor en andel økologiske ingredienser, der er i produktet. De øvrige ingredienser skal være stoffer, der endnu ikke fås økologisk.

EcoCert – fransk certificering
Denne økologicertificering kræver, at produktet består af mindst 95% naturlige bestanddele. De resterende 5% er strengt reguleret. Som minimum skal mindst 95% af de plantebaserede ingredienser være økologisk certificerede (ekskl. vand). Det færdige produkt skal indeholde mindst 10% økologiske bestanddele, inkl. vand og salt. Ecocert tillader ikke syntetiske konserveringsmidler, Propylene Glycol og andre produkter udvundet af mineralsk olie.

USDA (United States Department of Agriculture)
Denne certificering kræver, at de produkter, der markedsføres som “økologisk” eller “certificeret økologisk” indeholder mindst 95% økologisk materiale (ekskl. vand og salt). Det resterende indhold skal bestå af ingredienser, der er opført på en positivliste. Produkter, der markedsføres som “produceret med økologisk indhold”, skal indeholde mindst 70% økologiske ingredienser (ekskl. vand og salt), og de resterende 30% skal være ingredienser fra positivlisten.

NaTrue – tysk
Non-profit certificering med en, to eller tre stjerner: (1) Naturlig, (2) naturlig med en andel af økologiske råvarer og (3) økologisk. For økologisk kosmetik er der krav om, at mindst 95 procent af ingredienserne fra planter og dyr skal komme fra økologisk produktion eller være samlet ind i naturen. NaTrue har fastlagt forskellige krav til forskellige produktgrupper. Vand tæller ikke med i NaTrues kriterier. Et mæke kan kun søge om certificering såfremt min. 75% af seriens produkter lever op til NaTrue kriterierne.

Australian Certified Organic – australsk
Dette australske kosmetikmærke kræver, at den økologiske andel af de dyrkede råvarer skal udgøre mindst 95 procent. De ikke-økologiske ingredienser skal være naturlige eller naturligt produceret. Få syntetiske ingredienser er dog tilladt.

Svanemærket er ikke et økologi-mærke (!)
At et produkt er svanemærket siger ikke noget omat produktet er økologisk eller naturligt.Svanemærket betyderat produktet erblandt de mindst miljøbelastende af sin slags, at kvalitet og funktion er mindst lige så god som for andre produkter og at varen ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer. Et svanemærket produkt kan derfor sagtens bestå af udelukkende kemiske ingredienser.

Fra greenskin.dk

Pureshop.dk
Hos pureshop.dk har de tjekket indholdsdeklarationen for dig. Som det eneste økologiske parfumeri i Danmark fører de udelukkende mærker, som enten har eller opfylder kravene til økologiske kosmetikcertificeringer. Du kan finde en liste over skadelige stoffer her.

Som de eneste tillader de derfor ikke nogle af de tre problematiske syntetiske konserveringsstoffer; parabener, phenoxyethanol og sodium hydroxymethylglycinate i deres mærker. Alle hudplejeprodukter hos pureshop.dk er således økologiske, plantebaserede produkter uden syntetiske eller miljøskadelige stoffer og uden stoffer, som EU mistænker for at være hormonforstyrrende. Produkterne har heller ikke indholdsstoffer fra dyr og indeholder ingen syntetiske konserverings,- farve- eller parfumestoffer.

Hos pureshop.dk kan du få forskellige økologiske og naturlige make-up mærker. De fører bl.a. Jane Iredale og suki fra USA, Logona fra Tyskland, The Organic Pharmacy fra London, Dr. Hauschka fra Tyskland m.fl. Alle makeupmærker er helt rene, økologiske og plantebaserede samt fri for syntetiske farve-, parfume- og konserveringsstoffer.

Greenskin.dk
Sortimentet hos greenskin.dk er udvalgt på baggrund af kriterier om bæredygtighed; mange af deres produkter er økologisk certificerede og alle er producerede med naturlige ingredienser. De mærker, de fører, repræsenterer virksomheder, der behandler ingredienserne med kærlighed, producerer med respekt for jordens ressourcer og har et helhedsorienteret syn på, hvordan produktionen påvirker omverdenen.

Alle hudplejeprodukter, der føres hos greenskin.dk, er baseret på naturlige råvarer:

  • Ingen petrokemiske ingredienser
  • Ingen parabener i vores hudplejeprodukter
  • Ingen kunstige duftstoffer
  • Ingen kunstige farvestoffer
  • Ingen GMO-ingredienser
  • Ingen produkter er testet på dyr

For neglelak, parfume og hårfarve gælder ovennævne ikke nødvendigvis for alle de mærker, du finder på greenskin.dk, men de repræsenterer alligevel et grønnere valg end konventionelle produkter.

Økoshoppen.dk
Alt den økologiske make-up hos okoshoppen.dk er af økologiske plante ekstrakter og naturlige mineraler. Den er fri for parabener, tungmetaller, talkum og gift. Du har muligheden for at finde din makeup til hverdagen, samt til når der skal holdes fest. Se blandt andet deres serie fra NVEY ECO som for eksempel indeholder mascara, fundation, øjenskygge, bronzer osv.

TheGreenFactory.dk
Hos thegreenfactory.dk har de sammensat et udvalg af økolologisk makeup og naturlig kosmetik som dækker ethvert behov. Økologisk makeup som får dig til at funkle. Alt økologisk og naturlig makeup hos The Green Factory er naturligvis uden parabener.

RudolphCare
RudolphCare er et dansk firma, som producerer de lækreste økologiske plejeprodukter til kvinder. Acai

[a-sej-i] er den bærende ingrediens i Rudolph Care. Acai er et lille mørkelilla bær, som vokser på palmetræer i Brasiliens frodige regnskove og smager som en blanding af blåbær og chokolade. RudolphCare dufter dejligt uden at være parfumeret.

Økologiske plejeprodukter i supermarkeder
Det behøver ikke være en bekostelig affære at anvende økologiske plejeprodukter. I supermarkeder finder du økologisk plejeprodukter fra f.eks. Derma, Urtekram og Organic Cirle. Kan du flere? Endelig suppler med disse i kommentarfeltet herunder.

2017-06-17T04:44:35+00:00

Leave A Comment