Hjælp dit barn på vej til at få en sund økonomi

Denne artikel er sponsoreret

Som forældre har vi et stort ansvar. Det er ikke bare vores ansvar at passe godt på vores børn, men vi har også til opgave at sørge for, at de vokser op og bliver til velopdragne og ansvarlige, unge mennesker. Og det kan synes umuligt, når du står over for en trodsig 3-årig, der nægter at tage sine egne støvler på!

Med ansvarlighed følger også evnen til at tage vare på sig selv og sin økonomi. Men hvordan kan vi give vores børn en sund tilgang til økonomi?

Hvad er penge? Og hvad skal de bruges til?

Når din søn på 4 år får penge i fødselsdagsgave af sin oldemor, kan han nemt komme til at virke som et utaknemmeligt skarn. Han synes, at det er en kedelig gave, og viser ikke stor glæde ved at åbne kuverten med penge. Penge kan være et meget abstrakt begreb for mindre børn, og det er vores pligt som forældre at lære dem, at selv lidt har stor værdi.

Start i det små. Lad dit barn betale for sin egen pakke tyggegummi eller is, når I er ude at handle. Det giver dit barn en forståelse for, at der finder en byttehandel sted, når I køber noget. Lad dit barn glæde sig over at få to mønter tilbage fra ekspedienten og tal om, hvor stor værdi hver enkelt mønt har. Giv eventuelt dit barn en børnepung til at have enkelte mønter i og tag den med, når der er noget, som barnet selv kan betale for. Og bemærk stoltheden i dit barns øjne.

Lær dit barn at spare op

Dit barn vil ikke være meget ældre end tre år, før det begynder at give udtryk for ting, som det gerne vil have. Lad være med at give efter gang på gang og altid købe tingene til barnet, men sig i stedet: ‘Det kan du ønske dig til din fødselsdag’. Hjælp så dit barn med at skrive en ønskeliste. Forventningens glæde er stor, og det er godt at have noget at se frem til.

Når du fornemmer, at dit barn er klar til det, kan du hjælpe det med at spare op til ting. Er der et stykke legetøj, som dit barn rigtig gerne vil have, kan du forklare, at det kan spare op ved at putte penge i sin sparegris. Find en måde, som dit barn kan komme i nærheden af penge på. Lad det sælge jeres pantflasker, tjene lidt penge ved at feje udenfor eller andet. Dit barn får ikke en forståelse for penges værdi, hvis det aldrig får penge i hånden.

Opret en børneopsparing

Vil du gerne sende dit barn ud på livets landevej med en portion penge i ryggen? Så har du mulighed for at oprette en børneopsparing eller en uddannelsesopsparing. Her kan du sætte et max antal kroner ind per år, og dit barn kan først hæve pengene, når det er fyldt minimum 18 år. Har du pengene til det, kan det være en udmærket måde at sende dit barn godt på vej.

Ejer du en virksomhed, som du gerne vil overdrage til dit barn med tiden, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne for generationsskifte og arveregler. Det er en proces, der kræver en indgående viden. Det samme gælder, hvis du har øvrige finanser, som du gerne vil have overdraget til dit barn gennem årene.

En livsvigtig viden

Sæt dig godt ind i reglerne og brug din sunde fornuft, når du skal lære dit barn om økonomi. Det er det bedste udgangspunkt for, at dit barn udvikler en sund økonomisk sans, som det kan bruge gennem hele livet. Undgå at gøre din teenager en bjørnetjeneste ved ikke at lære ham eller hende at administrere sin egen økonomi!

2017-08-22T04:08:20+00:00

Leave A Comment