Ny bog til børn med toiletskræk: Hr. Pølle – Hvordan Oscar lærte at gå på toilettet

Denne artikel er sponsoreret

Jeg var bekendt med, at nogle børn er bange for at gå på toilettet og hellere laver i bukserne. Selv større børn! Men, at omkring 20.000 danske børn over 4 år laver stort i bukserne pga. toiletskræk er jo virkelig mange. Jeg håber at kunne hjælpe ved at informere om denne nye børnebog om emnet.

Hr. Pølle er en sjov bog til børn, som enten synes, det er svært at gå på toilettet, eller som skal til at lære det. Bogen handler om 5-årige Oscar, som hellere vil gå med ble end at sidde på det farlige toilet.

pølle

Stort problem – ingen solid metode til hjælp
Op mod 20.000 danske børn over fire år laver stadig stort i bukserne. Det er et stigmatiserende problem for både børn og forældre, og det begrænser børnene i deres sociale liv. På trods af problemets omfang, er der endnu ikke udviklet nogen solid metode, som både forældre og fagpersonale kan bruge til at hjælpe børnene.

Historien om Hr. Pølle er udviklet af psykolog Birgitte Meldgaard Larsen, der med succes har brugt fortællingen til at lære børn fra fire år og op selv at gå på toilettet.

Hun fortæller:
“I mit arbejde som psykolog har jeg med god effekt hjulpet børn til at lære at bruge toilettet ved at fortælle den humoristiske historie om Oscar og Hr. Pølle. Nogle børn er nemlig bange for toiletbesøget. Måske synes de, toiletsædet er ubehageligt at sidde på, eller de forstår ikke fordøjelsesprocessen og hvor afføringen forsvinder hen, når den skylles ud. Her er det min erfaring, at historien om Hr. Pølle kan bruges til at forklare børnene, at der ikke er noget at være bange for. Jeg håber, at historien om Hr. Pølle kan motivere børn og forældre til at begynde på, eller genoptage, renlighedstræningen.”

Oscar bliver modig på toilettet
Oscars utryghed ved at bruge toilettet ændres, da han en søndag morgen møder Hr. Pølle. Hr. Pølles iver efter at komme ned i kloaksystemet til sine venner i Pølleplaskeland giver Oscar gå-på-mod til at lære selv at bruge toilettet.

Bogen er oplagt som højtlæsningsbog for børn, der så småt skal i gang med at smide bleen eller som er fire år og derover og ikke er renlige. Højtlæsningen af historien om Pølle kan hjælpe barnet til at få positive associationer omkring det at gå på toilettet

I bogens efterskrift fortæller Birgit Meldgaard Larsen om den psykologiske metode bag historien om Hr. Pølle, og hun kommer bl.a. med 12 råd til renlighedstræning. Historien om Hr. Pølle vil med Claus Riis’ finurlige tegninger garanteret få smilet frem hos både børn og voksne.

Fakta om renlighed:
· Norm for renlighed: Det forventes i Danmark, at et barn er renligt i treårsalderen.

· Når et barn over fire år ikke er renlig i forhold til afføring, kaldes det encoprese eller afføringsinkontinens. I litteraturen om emnet bruges begge betegnelser.

· Langt flere drenge end piger har afføringsinkontinens. Grunden til dette er ukendt.

· Det anslås, at der er mellem 15.000 og 20.000 børn i Danmark i alderen 4-15 år, som har afføringsinkontinens.

· Der er typisk ét barn i hver indskolingsklasse (børnehaveklasse til og med 2.klasse), som ikke er renlige.

· Store omvæltninger i familielivet, f.eks. skilsmisse, fødsel af søskende, dødsfald i den tætte familie, flytning til nyt hus eller lejlighed eller opstart i ny børnehave eller skole, kan eksempelvis føre til, at barnet enten kan få svært ved at blive renlig, eller kan få et tilbagefald.

· Afføringsinkontinens hos børn er generelt underbelyst, og især inden for psykologisk faglitteratur er det begrænset, hvad der findes om emnet. Det skyldes muligvis, at det er et tabubelagt emne.

Fakta om bogen
Titel: Hr. Pølle – Hvordan Oscar lærte at gå på toilettet.

Tekst og idé: Birgitte Meldgaard Larsen
Illustrationer: Claus Riis

Udkommer: 6. marts 2015
Kan købes i boghandler. Online bl.a. hos SAXO.com

Forlaget Pressto

2017-06-17T04:41:13+00:00

2 Comments

  1. Line 8. februar 2015 at 22:45 - Reply

    Åh, hvor befriende! Jeg har en dreng på 3,5, som ikke VIL på toilettet. Han er bevidst om både stort og småt, og har af og til sagt “jeg vil ikke have ble på” – men når det kommer til stykket VIL han ikke på toilettet, og vil hellere gøre i bukserne. Jeg glæder mig til Hr. Pølle udkommer – så at sige 🙂

Leave A Comment