Påskelækkerier og påskepynt fra Sif Orellana

Denne artikel er sponsoreret

Sif Orellana er forfatteren bag den populære opskriftsbog Rollinger & roulader, som netop er kåret til Danmarks bedste børne- og familiekogebog.
Bogen er desuden nomineret til titlen som “Verdens Bedste” af Gourmand World Cookbook Award.

Hendes seneste bog, Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne, udkom 10. november 2010.

Hendes kommende bog, Spilopper & stjerneskud, udkommer 7. november 2011.

Krudtugler & kanelsnegle har netop rundet et oplag på 100.000 eksemplarer/Rollinger & roulader på 70.000.

Læs mere på siforellana.dk – hun har også en blog!

Sif Orellana har med udgangspunkt i de tre bøger Krudtugler & kanelsnegle, Rollinger & roulader og Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne fundet nogle opskrifter på påskehygge frem til JuniorBusiness læsere:

Gækkerier og påskeløjer
– Mor, hvor sidder påsken?
– Påsken?
– Ja, de sagde i fjernsynet: Mand skudt i påsken …

Påsken står for døren – en højtid, der fejres verden over med massevis af charmerende nuancer og traditioner til forskel. Efter tre lange måneder kun med weekenderne fri, er det dejligt at have fem dage lige i rap til at sove længe, slappe af og mødes med venner og familie. Der er masser af luft og elastik i programmet til at hygge sig med lidt påskeklip, mad, lækkerier og gækkerier. Her får du en buket af idéer til det hele. Jeg håber, at du og din familie må nyde nogle rigtig skønne påskedage, og hvis vejret ovenikøbet ville byde os sol og lune i luften, ville alt bare være lagt til rette til en skøn påskeferie.

De bedste hilsner

Sif

Tiias finske forårsbærboller

15-20 stk.

5 dl mælk
50 g gær
2 dl sukker
1 tsk salt
1 spsk stødt kardemomme
1 tsk vaniljesukker
ca. 15 dl hvedemel
150 g smør
100 g flødeost

Fyld
1 dl cremefraiche
100 g flødeost
1/2 dl sukker
3 tsk vaniljesukker
2 æg
1 spsk kartoffelmel

Bærmix
500 g blandede bær
1-11/2 dl sukker
1 spsk kartoffelmel

Pensling
et sammenpisket æg

Lun mælken og rør gæren ud i den. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vaniljesukker. Rør melet i lidt ad gangen og tilføj blødt smør og ost. Ælt dejen godt og lad den hæve i skålen til dobbelt størrelse. Lav derefter en lang dejpølse og del den i 20 stykker. Form dem til boller, lav en fordybning i bollerne med bunden af et glas og pensl kanterne af bollerne med sammenpisket æg. Bland ingredienserne til fyldet sammen og hæld det i fordybningen. Bland ingredienserne sammen til bærmikset og læg lidt af det i midten med en ske. Bag bollerne ved 225 grader i 12-15 minutter.

Påskekyllinger til forårsgrenene

I dagene op til påske er det hyggeligt at sætte sig og lave lidt påskepynt sammen. I kan blandt andet hurtigt og nemt kreere en hel familie af disse charmerende påskekyllinger frembragt af piberensere, øjne og fjer. Og børn i alle aldre kan være med.

Vælg to piberensere i hver sin farve. Sno hver ende rundt som en spiral ligesom på billedet. Klip et lille stykke af den anden farve piberenser og sno det rundt som næb. Brug den resterende del til ben og sno den rundt om kyllingens “krop”. Fastgør til sidst et øje på hver side af kyllingen med en limpistol og sæt en fjer fast bagerst på kyllingen, ligeledes med lidt lim fra limpistolen. Bind til sidst en sytråd omkring kyllingens hoved. Vælg gerne mange forskellige farver piberensere og fjer til jeres kyllinger, så et væld af farver kommer i spil på grenene.

Påskepynt i vinduerne

De store påskeæg i passepartout-rammer er dekorative og fine i vinduerne, især når forårssolens stråler lyser igennem silkepapiret. Du kan købe passepartout-rammerne færdige i hobbyforretninger, men kan også lave dem selv ved at skære et æggeformet hul ud af et stykke pap i A4-format med en hobbykniv. Du skal bruge to ens passepartout- rammer til hvert stykke påskepynt. Klip derefter et ”æg” ud af et flot stykke gavepapir, tapet eller lignende. Ægget skal være lidt større end det hul, der er i passepartout-rammen.
Fold det to gange og klip små trekantede huller og andre små mønstre i kanten rundt samt inde i ægget ved at folde papiret nogle gange. Kør en tur med limstiften rundt i yderkanten af det færdigklippede gækkebrev og fastgør det til passepartout-rammen, så det dækker hullet flot. Klæb derefter et andet stykke silkepapir ud i ca. A4-format og lim det bagpå. Klæb den anden passepartout-ramme på på bagsiden og skriv et gækkevers rundt i kanten med en reliefliner. Lad pynten tørre og hæng det færdige resultat op med lidt tape på vinduet med silkepapiret vendt ud mod vinduet og det udklippede æg vendt mod dig.

Hjemmepyntede påskepapæg

Hvis I har lyst til at lave jeres egne papæg med lækkerier i, kan I i de fleste hobbyforretninger købe naturfarvede papæg, der kan prydes med fine tapeter, fjer, bånd osv. Lav evt. et gækkebrev i såvel et stykke silke- papir og flot gavepapir. Lim så papirerne på lag på lag med decoupagelak (der tørrer transparent op), så de forskellige typer papirer træder frem under hinanden og danner en flot effekt. Find et fint motiv til at klistre yderst og lim så et bånd på hele vejen rundt om ægget. Sæt til sidst et smukt silkebånd på toppen og fyld ægget med alskens lækkerier.

Skærtorsdagsmus

20 stk.

Her er et projekt, både børn og voksne kan være med til, og resultatet kan næsten ikke slå fejl. Musene smager skønt med den friske marcipan, den gode nougat i midten og den tykke chokoladeskal udenpå beklædt med alskens lækkerier.

250 g marcipan
60 g nougat
150 g mørk chokolade, 70%

Pynt
Sukkerblomster, krymmel, mandelsplitter

Del marcipanen i 20 små klumper og form dem til påskeæg. Del hvert æg i to og tryk en lille fordybning ned i hver halvdel med pegefingeren. Læg et lille stykke nougat ned i hulningen og placer de to halvdele af ægget ovenpå hinanden, så det igen danner et helt æg. Læg alle æggene på en bageplade beklædt med bagepapir. Varm langsomt chokoladen i et vandbad og vend hvert æg i gryden med chokolade med en konfektgaffel eller kødnål, til ægget er helt dækket af chokolade. Sæt æggene tilbage på bagepladen, lad børnene trække i forklæderne og forvandle æggene til små lækre skærtorsdagsmus med hale, ører, øjne og krymmel på toppen. Server dem på et lille fad til kaffen eller en kop te eller giv musene i gave op til påske.

[ad]
2017-06-17T04:46:43+00:00

3 Comments

  1. Anette 4. april 2011 at 22:22 - Reply

    De der påskeæg i passepartout-rammer skal jeg SÅ meget gøre dig efter Sif. De er virkelig flotte! Håber at kunne matche dine… host! SÅ vil der følge billeder! 😉

  2. Karen 5. april 2011 at 21:03 - Reply

    Uha nogle fine påskeæg i passepartout! Måske man skulle lave dem som årets gækkebreve? Det virker til at være overkommeligt og storesøter på 4 har lige fået en zigzag-saks af mormor så mon ikke hun kan overtales til at klippe med 😉

    God ide med kreative indslag her på Juniorbusiness.dk!

    • Anette 5. april 2011 at 22:25 - Reply

      Tak Karen. Ja jeg vil også prøve at overtale Sif til at være med her “på bloggen” med diverse kreative input.

      Jeg er også ret forelsket i de påskeæg-passepartout: virker overkommeligt og samtidig meget fin pynt. 🙂 Oh ja, en zigzag-saks kan holde motivationen for klipperier i top! 😉

Leave A Comment