Påskeleg og lækre opskrifter fra Sif Orellana

Denne artikel er sponsoreret

Sif Orellana er forfatter til en stribe af fantastiske kogebøger, der inspirerer til madlavning til og med børn. Hendes seneste bog “Spilopper og Stjerneskud” følger årets gang, og udstyrer læserne med friske og gennemtestede bud på, hvordan man med små greb kan samle familien omkring nemme og velsmagende måltider, bageprojekter, kreative aktivieter, lege og højtidsfejringer.

Vi har fået lov at få disse lækre ideer fra bogens Påske-kapitel. Så værs’go:
Til jer fra JuniorBusiness og Sif Orellana – 3 lækre og spiselige påske-opskrifter og lege.

Påsketid med traditioner
Påsken er den første helligdagsferie efter julen. Mange børn har fri hele ugen, og er vi forældre heldige også at kunne holde forlænget påskefe- rie, har vi 10 dejlige dage til at nå lidt af alt dét, vi længes efter i de travle hverdage. Først og frem- mest trænger mange af os nok til at slappe godt af sammen, sove længe, hænge over avisen, nyde lidt god mad, fordybe os i en spændende bog, en film eller kreative småsysler. Og så kunne påsken måske også byde på en hyggelig påskefrokost med lidt leg i haven med familie og venner.

Gækkebrød (fotograf Søren Gammelmark)

Gækkebrød med indbagte “gavekort”
10-12 stk.

Hvis I er i humør til lidt gækkerier, kan I bage dette festlige gækkebrød, skabt af Kaptajn Vom fra Rom. Brødet er sjovest at spise, hvis I er en god flok omkring bordet. Inde i brødet gemmer sig nemlig én mandel, én hasselnød og én rosin. Den, der får mandlen, skal give et lille påskeæg til den, der får hasselnødden. Den, der får hasselnødden, skal give et lille påskeæg til den, der får rosinen. Og den, der får rosinen, skal give et lille påskeæg til den, der får mandlen. Sørg for enten at spise eller lægge harens to øjne og snude til side, før I begynder at skære brødet ud, ellers kan der let gå koks i løjerne. Skær brødet ud i humpler. Det smager skønt lunt med iskoldt smør og en god kop te eller kaffe.

175 g smør
3 dl mælk
50 g gær
1 tsk salt
4 spsk sukker
3 æggeblommer
12 dl hvedemel (erstat evt. 4 dl med hvid hvede)
1 mandel
1 hasselnød
1 rosin

Pensling og pynt:

2 rosiner
1 hasselnød
1 sammenpisket æg
evt. et let drys flormelis

Smelt smørret og bland det sammen med mælken. Rør gæren ud heri og tilsæt salt og sukker, æggeblommer, mel, mandlen, hasselnødden og rosinen. Ælt dejen godt til den er dejligt smidig. Stil dejen til hævning i en skål i en lun vindueskarm tildækket af et fugtet viskestykke i 40 minutter. Lad en i familien, der ikke skal indgå i konkurrencen om påskeæggene, forme den store påskehare. Det gøres nemmest ved at lægge en stor bolle i midten, to mindre nederst til hvert ben og to i hver side til arme. Form to aflange boller og giv den ene et lille “knæk”. Anbring dem som ører. Stik to rosiner ned i dejen som øjne og en hasselnød som snude. Læg påskeharen på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad brødet efterhæve i 20 minutter under et fugtet viskestykke. Pensl brødet med æg og bag det ved 200 grader i 15-20 minutter. Drys det evt. let med flormelis.

Tip
Brødet kan selvfølgelig også bages som helt almindelige gækkeboller, eller I kan bage portionsanrettede påskeharer.

Hvem er denne Kaptajn Vom fra Rom?
Kaptajn Vom var en garvet eventyrer, der for mange herrens år siden sejlede på verdenshavene med sin store skonnert. rygtet fortæller, at denne Kaptajn Vom var lidt af en drillepind. Engang kort før påske fik han en utrolig lyst til at drille sine vejrbidte matroser, der var helt mørbankede og humørforladte af at sejle på de oprørte verdenshave. Han låste sig inde i skibskøkkenet og tilbragte en hel lang nat med at eksperimentere sig frem til en opskrift på et gigantisk gækkebrød, formet som en påskehare og med små indbagte “gavekort”. Da matroserne vågnede påskelørdag, fik de et chok, da de kom ned i kabyssen og så kæmpeharen. De var vant til havregrød med sur mælk på, så det var et syn, der fik dem til at spærre øjnene op. De spiste og spiste og fandt mandler, rosiner og hasselnødder, der gav dem lovning på påskeæg, de knap kunne huske fandtes. Og hvad det end var for gækkerier, Kaptajn Vom ellers havde sneget ned i dejen, så løb hans før så sammenbidte matroser fra da af grinende rundt på dækket og drillede hinanden fra morgen til aften, og glemte alt om skumsprøjtet på bølgetoppene og den barske vind. Det kan man da kalde et brød med gæk i.

At trante æg - eller æggetrilning er en hyggeligt påskeleg hvor alle kan være med (fotograf Søren Gammeltoft)

Trante æg
At trante æg vil sige at trille æg ned ad en bakke efter tur. Reglerne kan variere lidt. Vigtigt er det i hvert fald at have en startlinje, som ingen må overtræde. Enten kan man konkurrere om, hvem der kan kaste eller trille sit æg længst ned ad bakken (eller hen ad græsplænen), uden at ægget går i stykker. Vælger man den model, er det en god idé at have en flok små pinde klar til at markere, hvor de forskellige æg lander. Måske får man mere end ét forsøg hver, og så mister man jo lidt orienteringen. Et æg, som går i stykker, tæller ikke med længere.

En anden variant af legen er at konkurrere om, hvem der er bedst til at ramme de andres æg. En af de gamle regler lyder, at man vinder et æg fra en anden, hvis man kan ramme det tre gange. Aftal forinden, hvor mange forsøg I har. Ifølge traditionen er præmien alle de “overlevende” æg. Det er nok ikke en gevinst, der appellerer så meget til hverken voksne eller børn. Så jeg kan anbefale, at man laver en lille kurv med chokoladeæg eller en anden form for mundgodt. I “Spilopper & stjerneskud” kan du se, hvordan du laver dine egne chokoladepåskeæg.

Uhmmm - nikålssuppe med hvidløgsbrød. Perfekt til en kølig påskedag! (fotograf Søren Gammeltoft)

Nikålssuppe med hvidløgsbrød
6 personer

Nikålssuppe er en traditionel ret, der før i tiden var nær forbundet med skærtorsdag. Det var en dejlig suppe fuld af kraft og vitaminer fra forårets nye skud, der blev tilberedt på mange forskellige måder i de små landkøkkener. Vigtigt var det blot at overholde, at den blev tilsat ni slags grønt. Og hvorfor nu lige præcis ni slags? Jo, 9-tallet var et magisk tal. Det skyldes sikkert først og fremmest den biologiske kendsgerning, at der går ni måneder fra undfangelse til fødsel. Men det skyldes også, at det er resultatet af 3 x 3. Tallet 3 er et meget stærkt lykketal, og når det ganges med sig selv får vi et tal, der ifølge folketroen indeholder en stor kraft og effektivitet. Så fik man de ni slags grønt denne dag, mente man altså, at man var beskyttet mod heksenes kunster og sygdom det kommende år.

1 stor kylling
ca. 3 l vand
2 løg
5 kviste timian
3 gulerødder
10 sorte peberkorn
3 tsk salt (eller efter behag)
200 g bacon af god kvalitet (gerne et stykke, du selv skærer af)
olivenolie til stegning
8 stilke bladselleri i tynde skiver
1 porre i tynde skiver
600 g blandet hvidkål, savojkål og grønkål
1 grøn peberfrugt
2 laurbærblade
1 spsk finthakket frisk merian
1 spsk finthakket frisk basilikum
4 fed hvidløg
1 grøn chili
11⁄2 dl røde linser
1 dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
salt og peber

Hvidløgsbrød:

6 store skiver madbrød
olivenolie
flagesalt
1 fed hvidløg

Rengør kyllingen og skær det overflødige skind væk. Læg den i din bedste suppegryde i rigeligt vand sammen med to pillede løg skåret i kvarte, timiankviste, skrællede gulerødder i grove stykker, sorte peberkorn og salt. Lad kyllingen simre i en god times tid, indtil kødet begynder at falde fra benene. Tag så grøntsagerne og kyllingen op. Pil kyllingekødet fra benene og læg det til side på en tallerken.
Skær baconen ud i mellemstore stykker og svits stykkerne i lidt olivenolie i en stor gryde. rengør alle grøntsagerne. Skær bladselleri og porre i tynde skiver. Snit de tre kåltyper fint. Læg det hele ned i gryden til baconen og lad det svitse med. Skær den grønne peberfrugt i mellemstore tern og kom den ned gryden. Tilsæt laurbærblade, merian, basilikum, finthakket hvidløg, den udkernede, finthakkede chili, linser og hakkede tomater. Hæld hønsekødsuppen gennem en sigte og ned i grøntsagsblandingen. Lad suppen hygge sig ved simrevarme 1/2 time. Tilsæt til sidst kyllinge- kødet og smag til med salt og peber.

Dryp brødskiverne med lidt olivenolie og drys med flagesalt. rist dem i ovnen ved 225 grader i ca. 5-6 minutter. Vend dem undervejs.Tag dem ud og gnid dem med hvidløgsfeddet. Server suppen sammen med hvidløgsbrødene. Velbekomme!

De ni gange grønt:

timiankviste
selleristængler
savojkål
grønkål
grøn peberfrugt
porre
laurbærblade
merian
basilikum

Lyst til at se mere?
“Spilopper og Stjerneskud” af Sif Orellana koster 277,64 kr hos Saxo.com

Rigtig god påske!

2017-06-17T04:44:13+00:00

Leave A Comment