Så vigtig er dit barns motorik

Denne artikel er sponsoreret

Undersøgelser blandt danske børn har vist, at hvert tredje barn har motoriske problemer, når det starter i skole. En af grundende er, at de fleste danske børn bevæger sig for lidt i naturen, hvor de trænes i at holde balancen, gå uden om forhindringer og vurdere niveauforskelle. Faktisk træner børn deres motorik, hver gang de bevæger sig, og det er afgørende for deres fysiske og psykiske udvikling, at de kommer godt fra start.

Motorik er ikke bare sjove bolde

Man ved nemlig, at dårlig motorik ofte forfølger barnet hele livet og har store konsekvenser – også socialt. Et barn, der har styr på sin krop og kan bruge kropsdele uden at kigge på dem, har langt større succes i sportslige lege. Det betyder, at barnet får det bedre med de andre børn og har mod på at fortsætte med aktiviteten. Hvis barnet omvendt ikke føler sig tilpas i legen, og oplever nederlag, vil det holde sig på afstand fremover. På den måde er både god og dårlig motorik selvforstærkende, så det er afgørende, at barnet fra starten har et godt udgangspunkt og føler sig godt tilpas i sin krop.

De helt små

Noget af det første, barnet begynder at træne, er muskelkorsettet i mave og ryg. Det er sådan, barnet holder sig oprejst, kravler og til sidst lærer at gå. Uden et stærkt muskelkorset er det kort sagt svært for barnet at bruge sin krop. Korsettet grundlægges allerede i første leveår, og det bliver udgangspunktet for de næste år. Derfor er det vigtigt at være hurtigt ude og være opmærksom på barnets bevægelser i de allerførste år.

Når barnet er omkring 2 år, skal I arbejde med krydsmønsteret, så barnet lærer at koordinere arme og ben. Krydsmønsteret er en grundlæggende motorisk evne, som det er besværligt – og kedeligt – at træne op senere, så det er nemmest, hvis barnet lærer det i en tidlig alder.

Balancesansen er en anden grundlæggende evne, som I heldigvis nemt kan træne. Den stimuleres nemlig bedst ved at gynge, hoppe på trampolin og få svingture – med andre ord helt almindelige lege og øvelser for børn. Det afgørende er, at barnets hoved bevæger sig hurtigt i forskellige retninger, så balancenerven i øret udfordres.

De lidt større

Når barnet er 6-9 år gammelt, skal den grundlæggende motorik være på plads, så det med succes kan deltage i lege med de andre børn. Det er også nu, at barnet er gammelt nok til at gå til sport, og her er det en fordel at afprøve forskellige sportsgrene, så hele kroppen bliver udfordret. På den måde får barnet også en generel fornemmelse for sport, og vil nemmere kunne deltage i sportsprægede lege senere hen.

Invitér til træning

Det er dog vigtigt, at du giver dit barn mulighed for at lege selv og lære sin krop at kende. God motorik kommer ikke af at blive støttet, men af at gøre sig erfaringer med sin krop. Din rolle er at være opmærksom på, at barnet få trænet – motorik er nemlig ikke noget, der kommer af sig selv. Du kan opmuntre barnet til at træne sin motorik ved at gøre hjemmet til et sted, der inviterer til bevægelse. En god idé er at investere i lidt legetøj, der er skabt til at træne motorikken. En hoppebold, en gynge og forskellige slags bolde er et rigtig godt sted at starte, da de træner både balancen, koordinationen og evnen til at bedømme afstande. Se for eksempel et udvalg her.

 

2017-05-30T11:16:23+00:00

Leave A Comment