Sukker og myten om hyperaktive børn

Denne artikel er sponsoreret

I min datters vuggestue er der netop indført ’nul sukker’-politik. Emnet skabte stor debat, da nogen forældre mener, at man frarøver børnene al hyggen ved eksempelvis fejring af fødselsdage, hvis de ikke må dele slik eller kage ud. Andre er meget tilfredse med tiltaget, da deres børn under ingen omstændigheder må indtage søde sager.

Modelfoto

Modelfoto

Jeg er ikke specielt sukkerforskrækket, men jeg synes faktisk, at det er en rigtig god idé at fjerne sukkeret fra vuggestuen. Når vi i ny og næ hygger med kage eller slik derhjemme, ved jeg i det mindste, at min datter ikke også har indtaget noget sødt i løbet af dagen. Det letter lidt på sukker-samvittigheden.

Al den snak om sukker og ’for og imod’ har fået mig til at tænke lidt mere over, hvordan sukker egentligt påvirker vores børn. Vi er vel alle enige i, at for meget sukker er skidt – både for børn og voksne. Det er almen viden, at sukker gør os dovne og medvirker til for meget fedt på sidebenene. Men når nu sukker har den effekt på os, hvorfor er der så opstået en myte om, at sukker gør børn hyperaktive? Doven og hyperaktiv er lige ligefrem synonymer i min verden.

sukker300x200Forskere ved Indiana University School of Medicine har interesseret sig for netop dette emne. Forsager sukker hyperaktivitet hos børn? Det har resulteret i en række studier af børn og  indtagelse af sukker.

I den første undersøgelse blev børnene delt op i to grupper, hvoraf den ene gruppe fik lov til at indtage sukkerholdige drikke, mens den anden gruppe skulle indtage et sukkerfrit alternativ. Derefter blev børnenes adfærd observeret. Det lykkedes ikke forskerne at finde nogle forskelle i børnenes adfærd.

Er det mødrene, der bliver hyper?!
I den anden undersøgelse blev børnene ligeledes opdelt i to grupper. Det var dog ikke børnene, der var forsøgspersonerne i undersøgelsen, men derimod deres mødre. Halvdelen af mødrene fik at vide, at deres børn havde indtaget en sukkerholdig drik, mens resten fik besked om, at deres børn ikke havde indtaget sukker. De mødre der troede, at deres børn havde indtaget en stor mængde sukker, meldte tilbage at børnene havde været meget hyperaktive. Sandheden var dog at de slet ikke havde indtaget sukker. Forskerne konkluderede derfor at forældrenes forudindtagede holdning til sukker og hyperaktivitet havde en stærk indflydelse på deres vurdering af børnenes adfærd.

Da sukker har fået et ry for at være den ultimative synder, konkluderer forældre automatisk at deres børns aktive adfærd skyldes indtagelsen af søde sager. En helt naturlig forklaring på hyperaktiviteten kan dog være at børn blot bliver mere energiske, glade og fjollede ved sociale arrangementer, som eksempelvis en børnefødselsdag. Men da der ofte indtages større mænger sukker ved børnefødselsdagen end på en almindelig hverdag, får sukkeret automatisk skylden.

Dette skal bestemt ikke ses som en opfordring til at fylde mere sukker i jeres børn, men det giver alligevel lidt stof til eftertanke. Jeg kan godt se, at min datter er mere på dupperne, når hun leger med sine fætre og kusiner ved fødselsdage og andre sjove begivenheder, end hun er i hverdagssituationer. Men er det ikke meget naturligt? Jeg griner og ”larmer” jo også mere, når vi har gode venner på besøg til middag og rødvin end når jeg står over opvasken om aftenen!

Hvad er din holdning og dine tanker omkring sukker og børn? Skriv endelig i kommentarfeltet neden for.

Skrevet af Tanya Hjorth Hansen
Skribent på JuniorBusiness.dk

[ad]
2017-06-17T04:42:12+00:00

Leave A Comment