Uhhhhhhh gys og gru – snart er det Halloween!

Denne artikel er sponsoreret

Mange danske børn har taget den amerikanske Halloween-skik til sig, og der bliver skåret uhyggelige græskarlygtemænd ud som aldrig før de sidste dage i oktober. Vampyrer, hekse, zombier og andet godtfolk indtager de mørke gader og stræder, mens vinden tuder i gamle kirker, lader og borgruiner. Ungerne elsker uhyggen og ser det som en fed chance for at klæde sig ud og tigge slik ved dørene, men hvad er egentlig historien bag Halloween?

Det var en mørk og stormfuld nat, wuuuhhhh…! Ja, lige præcis sådan begynder de fleste hårrejsende spøgelseshistorier, der kan få børn til at ligge søvnløse af skræk, når natten falder på, men heldigvis har vi fået foræret én dag om året, hvor alt det uhyggelige bliver fejret, gjort rigtig sjovt, festligt og herligt, når man er et barn, der elsker at klæde sig ud, spise slik og skære kreative græskarmænd, der kan lyse op i mørket.

Halloween foregår altid d. 31. oktober og ifølge overtroen er det netop natten mellem d. 31. oktober og 1. november den nat, hvor de døde har lettest ved at vende tilbage til de levendes verden – det kan både være for at hilse på de efterladte, men så sandelig også for at skræmme menneskene og eventuelt gøre et gammelt regnskab op – man ved aldrig.

Vi, i Europa, har fået Halloween-traditionen fra USA, hvor man har fejret dagen i århundreder, og skikken vinder mere og mere indpas i de europæiske lande. Her glæder børnene sig til begivenheden, og der bliver brugt masser af tid og energi på, at finde den perfekte – og mest uhyggelige Halloween-kostume og få den helt rigtige grimasse tryllet frem af de orangefarvede græskarhoveder.

En meget gammel tradition

Halloween kom efter sigende til USA med efterkommerne af kelterne, et gammelt folkeslag, der levede i jernalderen i det vestlige og centrale Europa. Kelterne ærede de døde og fejrede nytåret d. 31. oktober, og mente, at det var dagen, hvor de afdøde og de overnaturlige kunne besøge de levende. Halloween kan altså spores tilbage til ældgamle keltiske dødsritualer, men også en fejring af frugtbarhed.

Halloween-skikken i USA er også blevet påvirket af den mexicanske tradition med at ære og mindes de afdøde på Dia de Muertos – De Dødes Dag, som holdes d. 1. og 2. november og er en meget festlig og farverig begivenhed. Her får børnene sukkerkranier som slik, man fester, spiser god mad, spiller musik og pynter kirkegårdsgravene op med blomster og papirskeletter.

Traditionen med de uhyggeligt grinende lygtemænd blev taget med til USA af irske og skotske immigranter, og oprindeligt brugte man roer til at lave lygterne af, men denne landbrugsplante på den tid ikke fandtes på det amerikanske kontinent, så tog man i stedet de store orange græskar til sig og brugte dem. Nu er de blevet symbolet på Halloween og efteråret og er at finde i butikkerne i god tid op til dagen.

Kostumer og slik skal der til

I Danmark har mange børn og voksne taget fejringen af de døde til sig som et kærkomment og morsomt afbræk i det lange mørke efterår, og de glæder sig hvert år til at fejre dagen med udklædning, græskarmænd og slik i lange baner. Også mange skoler og børneinstitutioner holder halloween til stor morskab for både børn og voksne.

Børn elsker at klæde sig ud i de mest drabelige udklædninger, og det er et meget vigtigt punkt i halloween, at kunne iføre sig den helt rigtige kostume, hver enten man skal være zombi, heks eller vampyr eller måske skal skræmme livet af villavejens beboere med en uhyggelig spøgelses- eller skelet-dragt. For skræmmes dét skal der, også selvom man kun er fem år og går i børnehave.

Og slik må der også til! Halloween foregår nemlig lidt ligesom fastelavnstraditionen, hvor ungerne går rundt og kimer på dørklokkerne og tigger slik, så som forældre gør man klogt i at købe lidt ekstra ind til slikskålen, når datoen nærmer sig halloween, for elles vanker der!

Du kan købe Halloween-dragter mange steder eller selv sy en, hvis du er kreativ og dygtig med en symaskine og på den måde får ungerne lige det, som de drømmer om. Langt de fleste vælger dog at købe sig fra det, og der er mange muligheder for at få flotte – og uhyggelige halloween-kostumer og tilbehør ligegyldigt om dit barn drømmer om at skræmme den halve by i hekse- vampyr- eller zombi-outfit.

På siden her finder du et kæmpeudvalg af Halloween-kostumer til børn

2015-09-18T10:09:56+00:00

Leave A Comment